AFERA NA GEODEZIJI

Zagrebački fakultet kupio luksuzni auto i brod od devet metara: ‘To je za istraživanja. Pa ne možete do Visa na kaiću...‘

Tražili smo objašnjenja od dekana Almina Đape vezano za spornu kupnju dva skupocjena vozila, ali ispričao se bolešću

Almin Đapo

 Marko Todorov/CROPIX

Dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo doktorirao je 2009. godine pod mentorstvom profesora Boška Pribičevića kojemu danas kao šef dopušta, kako je otkrio portal Telegram, da luksuzni Land Rover, koji je fakultet nabavio za istraživanje prirodnih katastrofa, vozi privatno te ga noću parkira u vlastitoj garaži.

Dekan Đapo preksinoć je gostovao na RTL-u te ustvrdio da profesor Pribičević vozi taj automobil u svoju privatnu garažu kako bi ga zbrinuo.

Brod i oprema

- Pitate me vozi li ga privatno? U zadnje vrijeme, ako je pitanje vozi li ga u svoju garažu - odgovor je da. Mi smo se preselili. Fakultet nije u svojoj zgradi. Mi nemamo dedicirani parking. Ako netko odveze auto da ne bi bio izložen na cesti u svoju garažu i sutra ga vrati, ja ne vidim problem u tome - izjavio je dekan Đapo, kojem smo jučer poslali mail i pokušali ga dobiti telefonski, javio nam se povratno, ali je rekao da je "pod visokom temperaturom i jednostavno nije u stanju razgovarati".

Dodao je da bi se trebao oporaviti za dva do tri dana te da će tada biti spreman odgovarati na sva pitanja jer na fakultetu ništa ne skrivaju, kako ih ovih dana proziva portal Telegram, nego ne može odgovoriti u tako kratkim rokovima.

Portal Telegram posljednjih je dana, podsjetimo, skrenuo pažnju na nabave spomenutog fakulteta koje se odnose na kupnju navedenog automobila, a posljednje što su otkrili jest da je fakultet kupio i jahtu.

- Uopće se ne radi o jahti, radi se o brodu, plovilu od devet metara. Brod mora biti određene specifikacije, tu se mora staviti vrijedna oprema. Ne možete u kaiću isploviti, recimo, do Visa i očekivati da ćete preživjeti - izjavio je dekan, dodajući da im je i brod nužan za istraživanja.

Čisti papiri

U njegovoj biografiji na stranicama fakulteta navodi se da je 1974. godine rođen u Dubrovniku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2000. godine na Geodetskom fakultetu na kojem se i zaposlio kao znanstveni novak. Magistrirao je 2005. godine, a u svibnju 2009. doktorirao je na istom fakultetu pod mentorstvom Boška Pribičevića i Ivana Dragičevića s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta s temom "Korelacija geodetskog i geološkog modela tektonskih pomaka na primjeru šireg područja grada Zagreba".

Od siječnja 2017. godine Đapo radi kao izvanredni profesor na fakultetu na kojem je danas i dekan. Dosad je bio voditelj i mentor 56 diplomskih radova i jednog doktorskog rada. Kao autor i koautor objavio je više od 50 znanstvenih i stručnih radova te je koautor znanstvene monografije pod naslovom "Geodinamika područja Grada Zagreba".

- Natječaj djeluje kao namješten, javila se samo jedna tvrtka, bojite li se istrage? - pitao je dekana novinar RTL-a.

- Ne, papiri su čisti. Gledajte, ovaj brod mora biti u vlasništvu fakulteta kada završi projekt još dodatnih pet godina, mora dokazati održivost koncepta i održivost projekta, što znači da mora sam sebe održavati još pet godina, do 2029. godine. Tako da, slobodno - rekao je dekan Đapo.

Što se tiče automobila, portal Telegram otkrio je da je riječ o Fordovu pick-up modelu te o prestižnom Land Roveru Discovery Sport koji, s automatskim mjenjačem kakav su tražili s fakulteta, stoji minimalno 309.000 kuna, a cijena se, sukladno snazi i opremi, penje do gotovo 500.000 kuna.

Dva automobila plaćena su 624.500 kuna

Spomenute automobile Geodetski fakultet kupio je za potrebe projekta EU koji bi trebao pridonijeti smanjenju rizika od prirodnih katastrofa u Hrvatskoj. Novcem EU namijenjenim tom važnom projektu, oba vozila plaćena su spomenutih 624.500 kuna.

U javnoj nabavi uprava Fakulteta zahtijevala je i bogatu dodatnu opremu, primjerice kožni volan, sjedala u kombinaciji s kožom, kromiranu bočnu stepenicu i slično.

Potom su tako raspisali i uvjete za javnu nabavu te im se na kraju javio samo jedan ponuđač. Slično je bilo i s nabavom broda, otkrio je portal Telegram, te im je i na taj natječaj prispjela samo jedna ponuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:20