SPAŠAVA NOGOMETNO PRVENSTVO

Zagrebački fizičar: Smislio sam filtar koji utišava zvuk vuvuzela

Mario Stipčević, kao radioamater elektroničar, prije 20-ak godina konstruirao je filtar kojim se neželjena frekvencija može izbaciti iz tonskog spektra
 Rankon Šuvar/Cropix

Zagreb - Ako vam zvuk vuvuzela kvare užitak TV prijenosa utakmica iz Južne Afrike, ne očajavajte. Zagrebački fizičar dr. Mario Stipčević s Instituta “Ruđer Bošković” smislio je način kako neutralizirati vuvuzele, a da pritom ne vlada neugodna tišina.

- Već kod prve utakmice zamijetio sam jedan konstantni zvuk koji je trajao od prve do posljednje sekunde utakmice gotovo bez ikakve varijacije u visini i glasnoći tona. Naravno da me taj zvuk počeo iritirati, no mislio sam da je uzrokovan tehničkim problemima tijekom prijenosa - rekao je dr. Stipčević koji je zatim iz novina saznao da iritantni zvuk prozivodi truba vuvuzele koja se proizvodi u nekoliko veličina.

H. Šalković: Sve samo Afrika NE: 10 razloga zašto je SP u Južnoj Africi katastrofa

- To me šokiralo jer mi nije jasno kako je moguće da sve vuvuzele proizvode jedan ton iste visine i da gledatelji u njih pušu jednakom snagom cijelu utakmicu bez ikakve veze s događanjima na terenu. No, upravo činjenica da sve vuvuzele proizvode ton iste visine omogućuje njegovo jednostavno uklanjanje putem tonskih filtra koji izbacuju mali dio spektra - rekao je Stipčević čije je mjerenje pokazalo da je frekvencija osnovnog tona vuvuzela oko 460 Hz.

Zahvaljujući RTL-u i njihovom novinaru Nini Štambuku, koji je tu trubu donio iz Južne Afrike, Stipčević se i sam 'suočio' s vuvzelom uživo, a onda je prezenteriao i 'lijek' protiv vuvuzela u kućnoj radinosti.

Kvaliteta zvuka ostaje ista

- Kao radioamater-elektroničar, prije 20-ak godina konstruirao sam filtar kojim mogu izbaciti neželjene frekvencije iz tonskog spektra. U utorak sam uoči utakmice Brazil - S. Koreja odlučio izvući tu staru kutijicu iz ormara i vidjeti što može učiniti s vuvuzelama. Na moje ugodno iznenađenje, izbacivanjem osnovnog tona i njegovog harmonika (460Hz i 920Hz) uspio sam gotovo potpuno utišati zvuk vuvuzela te sam mogao lijepo čuti uobičajeni stadionski žagor gledatelja. Pritom kvaliteta zvuka nije bila primjetno narušena jer se izbacuje samo zanemarivo mali dio zvučnog spektra - rekao je Mario Stipčević naglasivši da njegovo rješenje nije tehnički savršeno i tek ga malobrojni mogu napraviti.

Na stadionu nema spasa

- Idealno mjesto za filtriranje zvuka je sama TV kuća koja vrši distribuciju programa. Nakon ovdje opisanog ton majstori sigurno znaju što im je činiti, a ja sam spreman pomoći koliko mogu - zaključio je Stipčević istaknuvši da za razliku od TV gledatelja, igračima i gledateljima na stadionima nema “spasa od vuvuzela”.

POTVRDA S HTV-a:

Kao inženjer elektrotehnike mogu potvrditi da je teorijski moguće na takav način filtrirati neželjeni zvuk. I mi smo na sličan način tijekom snimanja u reportažnim kolima filtrirali neke zvukove, rekao nam je Krešo Jurić, šef tehnike na HTV-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:47