AFERA MRTVAČNICA

Zagrebački Most zatražio smjenu ravnateljice KB Sveti Duh: ‘Znala je da se pokojnici stavljaju na pod‘

‘Razlozi za smjenu ravnateljice Šimundić su laži da Uprava KB-a Sveti Duh nije imala saznanja o truplima‘, rekao je Most

Ana-Maria Šimundić (druga slijeva)
 

 Marko Todorov/Cropix

Zagrebački Most zatražio je u četvrtak smjenu ravnateljice KB Sveti Duh Ana-Maria Šimundić jer je, suprotno njezinim izjavama, znala da se tijela pokojnika stavljaju na pod mrtvačnice zbog nedostatka mjesta u rashladnim komorama te traže ispriku gradonačelnika i da joj se oduzme Nagrade Grada.

„Razlozi za smjenu ravnateljice Šimundić su laži da Uprava KB-a Sveti Duh nije imala saznanja o truplima koja su bila smještena na podu patologije jer za njih nije bilo mjesta u rashladnim komorama za pokojnike“, naveo je Most u priopćenju prije nego što je Šimundić večeras priznala da je dobila dopis objavljen u medijima u kojemu je upozorena na to, no izjavila je kako tada nije razumjela da postoji akutni problem.

Most se pozvao na članak objavljen u Jutarnjem listu, prema kojemu je pročelnik Zavoda za patologiju Fabijan Knežević 28. srpnja prošle godine poslao dopis Upravi bolnice u kojem upozorava da se „zbog činjenice da tri tijela pokojnika nitko nije preuzeo, događa da nema dovoljno mjesta u rashladnim komorama za pokojnike, pogotovo nakon vikenda, te novopridošla mrtva tijela leže na kolicima i na podu mrtvačnice“.

Ravnateljica Svetog Duha razriješila je pročelnika Zavoda za patologiju te pokrenula izvanredne otkaze za njega i pomoćnika obducenta, nakon što je Povjerenstvo za unutarnji nadzor bolnice utvrdilo propuste u postupanju prema tijelima preminulih pacijenata.

Bolnica je ovu odluku obrazložila nepoštivanjem Pravilnika o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije "koje se evidentno povremeno događalo, a o čemu Uprava nije imala saznanja"

U Mostu tvrde do to nije istina, a spominju i pomoćnika glavnog obducenta Ivana Merzaka, koji je u pismu Ministarstvu zdravstva "napisao da se znalo događati da tijela budu na podu kada nema mjesta u rashladnim uređajima"

Most također traži ispriku gradonačelnika Tomislava Tomaševića, oduzimanje Nagrade Grada Zagreba za 2023.godinu ravnateljici Šimundić te pripadajuće novčane nagrade.

"Tražimo i da prestane skrivati od javnosti nezakonitosti koje se događaju u Kliničkoj bolnici Sveti Duh i hitno smijeni ravnateljicu Ana-Mariu Šimundić. Tražimo i povratak na posao ljudi koji su upozoravali na probleme u bolnici", naveli su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:23