BIZARAN SLUČAJ

Zagrebački odvjetnik nije htio dezinficirati ruke, sudac ga kaznio s 10.000 kn i izbacio: ‘Neću taj otrov!‘

‘Neću pošpricati ruke, nećemo se rukovati i ne želim koristiti otrov koji mi se nudi‘, rekao je odvjetnik u sudnici Općinskog suda

Dezinficiranje ruku; ilustracija

 Viacheslav Iakobchuk/Alamy/Alamy/Profimedia

"Neću pošpricati ruke, nećemo se rukovati, a ne želim koristiti otrov koji mi se nudi." Cijena inata, nepoštivanje epidemioloških mjera i suda, strah od "otrova" iz bočica dezinficijensa koji mu se ponudio i pružanje "utočišta" koronavirusu u sudnici jednog zagrebačkog odvjetnika koštat će "samo" 10.000 kuna.

Moglo bi se reći da i Hrvatska ima "slučaj Đoković", ali u odvjetničkim redovima! Naime, odvjetnik je ovih dana zaključio da će koronu radije zadržati na svojim rukama nego se "špricati otrovom", ali sudac je zaključio da je prevršio mjeru i uslijedila je kazna stotine puta veća od bočice dezinficijensa. Kaznu mu je odredio sudac zagrebačkog Općinskog građanskog suda "zbog nepoštivanja, neprimjerenog ophođenja i nepokoravanja nalozima suda uz iskazanu osobitu drskost". Riječju, odvjetnik je pokušao zaobići epidemiološke mjere, a sudac se nije dao smesti njegovom ignorancijom pa će užitak da moguće širi koronu "prljavim" rukama poprilično skupo platiti.

Sud je o ovom slučaju izvijestio i Hrvatsku odvjetničku komoru (HOK) radi poduzimanja daljnjih odgovarajućih mjera prema odvjetniku. Naime, priča počinje na ulazu u sudnicu kad odvjetnika sudac opominje da treba dezinficirati ruke, što ovaj odbija - "Neću pošpricati ruke otrovom koji mu se nudi". Na primjedbu suca da upotrijebi svoj dezinficijens odvjetnik kaže kako ga nema, a neće onim koji mu se nudi jer "nećemo se rukovati" pa je uz to još zatražio da sve što je izgovorio uđe u zapisnik. Na opomenu suca da odvjetnik ne može određivati što će, a što neće ući u zapisnik nije se pokolebao, već je ustrajao na svom "pravu". Na kraju sudac je odlučio što će ući u zapisnik - "odvjetnik neće dezinficirati ruke jer isti je dezinficijens otrov, a odbija dezinficirati ruke jer se neće rukovati".

Uslijedila je sučeva odluka da zbog nepoštivanja suda i nepokoravanja nalogu suda odvjetnik treba napustiti sudnicu! Naravno, kao i u slučaju dezinfekcije ruku odvjetnik ne želi slušati i napustiti sudnicu pa su u pomoć pozvani pravosudni policajci koji su na kraju odveli odvjetnika koji se boji dezinficijensa, ali očito ne i korone kao ni širenja virusa. Ubrzo mu je stiglo i rješenje po kojem se "kažnjava kaznom od 10.000 kuna zbog nepoštivanja suda, neprimjerenog ophođenja i nepokoravanja nalozima suda uz osobitu drskost".

"Ne, još nismo dobili taj slučaj. Naime, obično nam stižu tek kad sud izda rješenje o kažnjavanju. No, naši su postupci tajni i ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima, ali načelno bez obzira na to koji je eventualni prekršaj učinio neki odvjetnik mi postupamo na isti način. Drugim riječima, svaki predmet najprije dolazi do tužiteljstva HOKa, koje će procijeniti postoje li elementi za proces. Potom odvjetnik daje svoje obrazloženje i na kraju se odlučuje ide li postupak dalje ili se prijava odbacuje. Pokaže li se da je odvjetnik prekršio profesionalni kodeks, odlučuje se i o kazni, koja može biti ukor, novčano kažnjavanje ili oduzimanje licence", objašnjava predsjednik Disciplinskog suda HOK-a, odvjetnik Ante Župić.

Dodaje da HOK godišnje primi 200 do 300 predmeta, ali da se većina ipak odbaci kao neutemeljena. Što se pak tiče epidemioloških mjera, Župić naglašava kako su s njima upoznati svi odvjetnici, koji su dobili i naputak da promptno prate priopćenja i naloge Stožer. Što će HOK utvrditi u ovom konkretnom slučaju "prljavih" ruku teško je znati, ali ovaj je zagrebački odvjetnik samo potvrdio da antivakseri, anti svega što bi barem smanjilo zarazu i umiranje, nisu u fokusu čak ni onih koji se bave pravom i pravosuđem pa bi morali znati na čemu se uvijek temelji pravna država - propisi moraju vrijediti za sve jednako, a njihova provedba nema alternative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:32