NEZADOVOLJSTVO

ZAGREBAČKI OPORBENJACI NEGODUJU ZBOG IDEJE VIRTUALNE SJEDNICE 'To je učinjeno da se Bandića zaštiti od naših pitanja o potresu'

 CROPIX

Oporbene stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini poručile su u subotu kako je predsjednik skupštine Drago Prgomet sazvao virtualnu sjednicu da bi zaštitio gradonačelnika Bandića od oporbenih pitanja o potresu, sanaciji štete i zbrinjavanju građana.

- Predsjednik skupštine Drago Prgomet sazvao je virtualnu, odnosno online sjednicu pod vrlo neobičnim okolnostima. U trenutku kada se već sve mjere popuštaju, kada se u Hrvatskoj mogu održavati mise, na tim misama vjernici moraju biti udaljeni dva metra, a pojedini članovi domaćinstva i zajedno. Mi u našim klubovima smo čak i više od obitelji, i apsolutno smo sigurni u to da se mora održati normalna fizička sjednica Gradske skupštine", rekla je novinarima predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Klub gradskih zastupnika SDP-a, Glasa, HSU-a, lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te nezavisni zastupnici htjeli su poručiti da se ne slažu s odlukom sazivanja online sjednice jer neće biti u mogućnosti postaviti pitanja i dobiti odgovore na ključna pitanja.

Mrak Taritaš: Obnovu Zagreba trebala preuzeti država

- Zašto tomu nije tako? Iz vrlo jednostavnog razloga, gospodin Prgomet i HDZ čuvaju gospodina gradonačelnika Bandića kao oko u glavi. Ne žele da mu se dogodi bilo što, a najmanje da ga oporbeni zastupnici pitaju za grijeh ne-činjenja - upozorila je Mrak Taritaš.

Dodala je da Prgomet i HDZ ne žele da javnost dozna što je sve gradonačelnik trabao učiniti, a nije učinio.

- Za taj grijeh je jednako odgovoran i gospodin Plenković i HDZ kada govorimo o potresu. Trebalo je biti tijelo na razini države, i država je trebala preuzeti obnovu grada Zagreba, ali na to tako čvrsto žmire, prave se da potresa nije bilo", naglasila je Mrak Taritaš.

Ustvrdila je da je ključan razlog izbjegavanja fizičkog održavanja sjednice to što bi oporba otkrila sve razmjere štete koju je svojom koalicijom gradonačelnik Bandić i HDZ učinio Zagrebu.

Petek: Želimo donositi odluke

Nezavisni zastupnik Renato Petek istaknuo je da oporba želi raspravljati o svim neodgovorenim pitanjima koja postavljaju građani posebno vezano uz potres. Želimo donositi kompetentne odluke kako bi im se moglo pomoći. Na ovaj način nećemo moći komunicirati direktno s gradonačelnikom i Gradskom upravom i dobiti sve one odgovore - poručio je Petek.

Upozorio je također da je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić tijekom pandemije koronavirusa dobio nove četiri godine mandata.

- Nakon što nije učinio ono što je potrebno pripremajući grad Zagreb i cijeli sustav deset godina, dobio je nagradne četiri godine i dodatne milijune iz gradskog proračuna kako bi to možda učinio bolje sljedeći puta. To je potpuno neprihvatljivo - naglasio je Petek.

Gradski zastupnik SDP-a Zvane Brumnić upozorio je na poskupljenja Čistoće, Gradskih groblja, "I to su pitanja na koja gradonačelnik i Prgomet ne žele odgovoriti", dodao je.

Zastupnik Zagreb je naš i predsjednik kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević istaknuo je da HDZ ovi gradski zastupnici podržavaju izvješća o ponašanju Gradske uprave i upravljanju sustavom nakon potresa, a da istovremeno glasaju protiv skupštinskog nadzora gradonečalnika nad trošenjem doniranog novca za potres.

- Na tom je računu skoro 20 milijuna kuna, Gradska skupština mora propisati svrhu svake imovine vrijednije od milijun kuna", kazao je Tomašević.

Poručili su da neće bojkotirati virtualnu sjednicu.

"Smisao je da se sjednica može održati fizički i da progovorimo o problemima koji jesu, zbog građana. Ima brdo pitanja koja želimo postaviti", zaključila je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:12