DEJAN NEMČIĆ

Zagrebački profesor geografije učenicima održao predavanje s vrha Burj Khalife: ‘Suze su samo krenule‘

Nemčić je trenutno na najvećoj svjetskoj obrazovnoj konferenciji, gdje je došao kao dobitnik dviju nagrada

Dejan Nemčić drži online predavanje djeci u OŠ Ive Andrića

 Ema Starčević

"Danas nam je profesor održao predavanje s vrha Burj Khalife, nebodera u Dubaiju koji je najviša građevina na Zemlji. Visok je 828 metara s antenom. Bilo je prefora", ispričali su nam uzbuđeno učenici 6B razreda Osnovne škole Ive Andrića u zagrebačkom Sopotu. Ovi školarci imaju tu sreću da im je profesor geografije, a ujedno i razrednik Dejan Nemčić (35) - najbolji profesor geografije u svijetu.

Nemčić je trenutno u Dubaiju na najvećoj svjetskoj obrazovnoj konferenciji, gdje je došao kao dobitnik dviju nagrada: Učitelj godine 2021. i Ambasador Global Teacher Award 2022., ali svoje učenike nije zaboravio. Održao im je obećano online predavanje s Burj Khalife jer, kaže, oni su isto zaslužni za njegov uspjeh. Preko Zoom platforme uključio se na redovni sat geografije u svojoj školi i održao malo drugačiji sat. Ovaj put on je bio taj koji se javio s lica mjesta, a učenici su ga pratili preko velike pametne ploče.

"Sve se poklopilo - odličan internet, sunčan dan, dobra energija... Ispričao sam priču zašto je Dubai izrastao u tako nevjerojatan grad, po čemu je sve naj u svijetu i kako izgleda svakodnevni život. Mogli smo vidjeti uživo sve nevjerojatne građevine, a meni posebno zanimljivu kartu svijeta od umjetnih otoka. Koja energija. Koje ostvarenje snova. Na kraju, kad sam se pozdravio s učenicima, suze su samo krenule. Emocije su to. Sreća", ispričao je Nemčić, koji je zahvalio zaštitarima Burj Kalife na fotografiji, strpljenju i toleriranju dužeg boravka na vrhu od predviđenog.

Želja mu je bila da učenicima kroz javljanje uživo pokaže svoj put, da putuju s njim virtualno i da su dio njegove priče.

"Zajedno smo se pripremali za Dubai, bili smo u školi od jutra do mraka, svaki moj učenik dao je svoj doprinos ovome. Pokušavam razmisliti i biti svjestan što se sve događa zadnjih godina, koje lijepe trenutke doživljavamo te koju čast imamo dobiti ovako velike međunarodne nagrade. Iza svega ovoga stoje veliko srce, odricanje, vjera, konstantno učenje i usavršavanje, neprospavane noći i velika ljubav prema nastavničkom pozivu", kaže Nemčić, kojemu je pripala i još jedna čast.

U hrvatskom paviljonu na Expo-u, najvećoj svjetskoj izložbi koja se održava u Dubaiju, cijeli dan će se puštati prezentacija i film o profesoru geografije iz Garešnice, koji je iz malene Hrvatske stigao do vrha svijeta - nagrade najboljeg učitelja.

"Ljudi iz malenih sredina mogu dospjeti daleko ako slijede svoje srce. Učitelji vrijede, imaju veliku moć i mogu mijenjati svijet", poručuje profesor.

image

Dejan Nemčić drži predavanje iz Dubaija učenicima Osnovne škole Ive Andrića

Ema Starčević
image

Dejan Nemčić u Dubaiju

Ema Starčević

Premda posljednjih pet godina živi i radi u Zagrebu, ističe kako je sve započelo upravo u Osnovnoj školi Garešnica gdje je i krenuo s projektom "Uživo sa svih kontinenata" u čemu mu danas pomaže mreža od 150 iseljenika. Zahvaljujući suradnicima i tehnologiji, njegovi su učenici prošetali svim kontinentima.

Nemčić je online nastavu u Hrvatsku donio još prije deset godina, a njegova ideja u početku je naišla na nerazumijevanje okoline.

"Krenuo sam pričati ljudima u zajednici o tome, ali svi su govorili da nisam normalan. Znao sam roditeljima za ručkom pričati kako ću u školi imati javljanje iz Bangladeša, a oni bi mi samo govorili: 'Nemoj smarati, to je nemoguće'. Ni zbornica baš nije bila oduševljena, institucije su me odbijale. Rekao sam sebi - ili sam ja lud ili su oni ludi", prisjetio se u jednom od prijašnjih intervjua za Jutarnji list.

image

Dejan Nemčić drži online predavanje iz Dubaija učenicima Osnovne škole Ive Andrića

Ema Starčević

Onda se javio našim iseljenicima i ispričao im ideju - primjerice, u razredu rade Japan, a oni mu se uživo jave preko Skypea i pokazuju građevine, penju se na vidikovce...

"Svi kojima sam to predložio vani su se oduševili. Ali moja škola tad nije imala internet, nije imala platno, ništa... Prema reakcijama okoline imao sam dojam kao da želim napraviti nešto loše. I onda sam napravio najbolji potez, na dodatnoj nastavi četiri učenice pripremao sam za natjecanje, Laru, Saru, Anju i Loru, i njima sam ispričao svoju ideju. One su mi rekle: 'Mi ćemo biti uz vas. Pomoći ćemo što god treba'. To neću nikad zaboraviti", rekao je.

image

Dejan Nemčić drži online predavanje

Ema Starčević

Budući da od tadašnje škole nije dobio novčanu potporu, uložio je vlastiti novac u tehniku. Tu je ušao u velike minuse, ali nije se nećkao.

"Prvo predavanje bilo je iz Dubaija, moje učenice jako su mi pomogle. Morao sam sve držati u spremištu jer nisam imao svoj kabinet pa bih za svako predavanje nosio svu opremu u razred. Tako sam radio tri-četiri godine. Ali to je krenulo. Moji učenici virtualno su proputovali cijeli svijet. Ja njima kažem da su oni najveći putnici", ponosan je Nemčić s kojim su sad novozagrebački školarci bili u Dubaiju, odakle je sve i krenulo.

image

Dejan Nemčić u Dubaiju drži online predavanje djeci Osnovne škole Ive Andrića u Sopotu

Ema Starčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 07:48