DANAS KONAČNA ODLUKA

Zagrebački SDP na korak od raspuštanja, Grbin u posljednji trenutak pokušava ‘slomiti‘ Marasa

Gordan Maras se oglasio na Facebooku i napisao: ‘Ukoliko sam ja najveći problem moje stranke, onda ona uopće nema problema‘
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na korak je do raspuštanja najveće stranačke organizacije - SDP-a Grada Zagreba. Trenutno se vode konzultacije između članova Predsjedništva koje će se sastati u 18 sati i donijeti konačnu odluku.

Problem je, kako doznajemo, u izboru SDP-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba. U opciji su dva kandidata - Joško Klisović koji je prijedlog stranačkog vodstva i predsjednik zagrebačke organizacije Gordan Maras koji želi biti kandidat i navodno je dobio podršku struje koja je izgubila na nedavnim unutarstranačkim izborima, a vezana je za bivšeg predsjednika stranke Davora Bernardića.

Istraživanje koje je SDP sam proveo, kao i istraživanje koje je zajednički provela zagrebačka oporba, govore da Maras nema nikakve šanse čak ni za ulazak u drugi krug, no on unatoč tome ne odustaje od te ambicije.

- Nije stvar samo u tome što Maras nema nikakve šanse u Zagrebu. I mi koji smo izvan Zagreba u njemu vidimo problem jer je on političar kojega se ne doživljava ozbiljno i procjenjujemo da će isticanje Marasa za najvažniju dužnost na lokalnim izborima stvoriti sliku o SDP-u kao neozbiljnoj stranci - kaže nam osoba iz Predsjedništva SDP-a koja smatra da bi, unatoč tome što su se približili lokalni izbori i što je taj potez nepopularan, trebalo napraviti taj korak i raspustiti zagrebačku organizaciju.

- Peđa Grbin se time izlaže kritikama da poseže za radikalnim potezima jer je raspušteno već više organizacija, a večeras ćemo odlučivati i o raspuštanju vukovarskog SDP-a. No, možda stvari napokon treba presjeći. Još dok je Milanović bio predsjednik stranke bilo je razloga rješavati probleme u Zagrebu, ali se Milanović time nije želio baviti i sada je sve dočekalo Peđu - kaže naš sugovornik.

Prema našim informacijama, predsjednik SDP-a Grbin tijekom poslijepodneva obaviti će još jedan razgovor s Marasom, a o tome bi razgovoru mogla ovisiti konačna odluka o sudbini zagrebačkog SDP-a. Bude li Maras inzistirao da se kandidira za gradonačelnika uslijedit će raspuštanje, a ako se povuče, onda bi se taj potez mogao izbjeći.

U međuvremenu, Gordan Maras se oglasio na Facebooku i napisao: 'Ukoliko sam ja najveći problem moje stranke, onda ona uopće nema problema'

U slučaju SDP-a Vukovar se dogodio prvi scenarij. Tamošnji gradski odbor predložio je za gradonačelničkog kandidata Željka Sabu koji je opterećen kaznenim postupcima. Stranačko vodstvo smatra da je to za stranku loš potez i najavljeno je raspuštanje cijele vukovarske organizacije i postavljanje povjerenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:49