NAKON MALE ‘DORADE‘

Zagrebačko sveučilište objavilo, skinulo pa opet objavilo Sedlarov film plaćen 198.750 kuna

Proizlazi kako je minuta ovog filma sastavljenog od arhivskih snimki koštala čak 22 tisuće kuna
Dragan Čović i Damir Boras
 Screenshot: Youtube

Svjetlo dana napokon je ugledao film "Počasni doktori Sveučilišta u Zagrebu" za koji je Sveučilište 2018. godine nepoznatoj tvrtki Opus film platilo 198.750 kuna, a sudeći prema onome što smo vidjeli, ne čudi što ga je Sveučilište, iako je od sklapanja tog posla prošlo dvije godine, skrivalo od javnosti.

Naime, film od desetak minuta imao je više grešaka, zbog čega je skinut s YouTube kanala Sveučilišta pa je nakon par sati dorade opet objavljen.

Podsjetimo, Sveučilište je gotovo 200 tisuća kuna platilo film koji traje malo više od devet minuta i za koji autori doslovno nisu trebali izaći iz kuće s obzirom na to da je u cijelosti sastavljen od arhivskih materijala. U originalno objavljenom filmu, malo prije sredine filma autorima se potkrala i dosta velika pogreška jer se na 3,20 minuta na nekoliko sekundi pojavljuje čak i crni ekran.

Kako stoji na odjavnoj špici filma, redatelj ovog uratka je Jakov Sedlar, producent rektor Damir Boras, a film u deset minuta govori o naslijeđu počasnih doktorata u svijetu i Hrvatskoj, postupku dodjele, prvim doktoratima na zagrebačkom Sveučilištu, crticama iz života osoba kojima su dodijeljeni, prikazuju se korespondencije, pisma poznatih doktoranda, kao i snimke Damira Borasa koji počasne doktorate dodjeljuje Stanku Lasiću, Draganu Čoviću i Danielu Hagègeu.

S obzirom na novac koji je Sveučilište izdvojilo za ovaj uradak, proizlazi kako je minuta ovog filma sastavljenog od arhivskih snimki koštala čak 20 tisuće kuna, a redatelj Nebojša Slijepčević na svojem Facebook profilu uspoređuje kako je prosjek cijena koje su na posljednjem HAVC-ovu natječaju dobivali dugometražni dokumentarni filmovi iznosila 225 tisuća kuna.

Sveučilištu iz Zagrebu poslali smo upit i zamolili ih da nam pojasne kako su došli do cijene filma, kome je on namijenjen i kome je dosad prikazan, a njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:49