‘POLOMLJENI GRAD‘

Zagrepčani prijavili čak 6.285 šteta nastalih u srpanjskim olujama, iz Grada obećavaju isplatu pomoći

U tijeku je financijska procjena svih šteta, a sredstva za pomoć građanima osigurat će se u rujanskom rebalansu zagrebačkog proračuna.

Komunalni radnici saniraju posljedice strahovitog olujnog nevremena u Zagrebu 

 Goran Mehkek/Cropix

Iz zagrebačke Gradske uprave izvijestili su kako su građani prijavili čak 6.285 šteta nastalih tijekom srpanjskih nevremena. Podsjećamo, najjača olujna poogdila je Zagreb 19. srpnja kada su smrtno stradale dvije osobe.

"Građani su između 21. srpnja i 7. kolovoza, putem web aplikacije napravljene u svrhu prijava šteta na imovini povezanih s nevremenom prijavili ukupno 6.285 šteta - na građevinama, osobnim vozilima i poljoprivrednim površinama. Rok za prijave završio je 7. kolovoza. Do danas je na terenu obrađeno 4.110 šteta, odnosno oko 63 posto od ukupnog broja zaprimljenih prijava, te će timovi na terenu do kraja kolovoza nastaviti obrađivati prijavljene štete", poručili su iz Grada.

Istovremeno, Stručno radno tijelo radi financijsku procjenu svih šteta nastalih u nevremenima. Na osnovu njihovog izvještaja, Grad će u rujnu kroz rebalans proračuna osigurati sredstva za pomoć građanima.

- Građani koji žive u stambenim zgradama kontinuirano se upućuju da iskoriste svoja prava iz polica osiguranja stambenih zgrada, a mobilni timovi na terenu usko surađuju s predstavnicima suvlasnika, ali i GSKG-om koji kao upravitelj pokriva gotovo 70 posto fonda zgrada na području grada. Na poljoprivrednim površinama zaprimljeno je 120 prijava štete te je do danas obrađeno njih 96. Sukladno evidentiranim oštećenjima nastalim u sektoru voćarstva, povrtlarstva i vinogradarstva dorađen je Pravilnik o potporama male vrijednosti za primarnu poljoprivrednu proizvodnju te je 28. srpnja upućen u Javno savjetovanje koje će biti otvoreno do 27. kolovoza. Korisnici potpore mogu biti fizičke ili pravne osobe koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom na vlastitom gospodarstvu na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Pravilnikom je podignut iznos potpora te je omogućena kako nabava novih nasada i rekonstrukcija postojećih, tako i nabava zaštitne i druge opreme. Raspisivanje javnog natječaja temeljem Pravilnika očekuje se krajem rujna, odnosno najkasnije početkom listopada - poručuju iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:01