NEKO NOVO VRIJEME

Zagrepčani su, čini se, oduševljeni što nema vatrometa: To je najlajkanija objava na Facebook stranici Grada ikad

Reakcije građana su podijeljene, dok većina podržava ovu odluku, nekima je novogodišnja proslava nezamisliva bez vatrometa
 Goran Mehkek/Cropix

Sve je veći broj gradova koji su odlučili odustati od vatrometa za doček Nove godine u organizaciji Grada i okrenuti se alternativnim načinima zabavljanja građana. Posljednji se ovoj inicijativi pridružio glavni grad, a neki od gradova s popisa već godinama ne sudjeluju u organiziranju novogodišnjeg vatrometa. Iz Varaždina, Pule, Samobora i Zagreba objasnili su svoju odluku.

- Grad Varaždin ne troši ni lipe na novogodišnje vatromete. Štoviše, javnosti upućujemo apele da se i sami građani suzdrže od takvog načina slavlja, vodeći brigu o sigurnosti, naročito djece, i da pritom budu svjesni vrlo negativnih posljedica koje takva buka ostavlja na kućne ljubimce i na sve druge životinje, poručio je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Na popisu gradova koji ove godine ne pripremaju vatromet nalaze se Cres, Čazma, Đurđevac, Labin, Mali Lošinj, Opatija, Osijek, Poreč, Pula, Rovinj, Rijeka, Samobor, Varaždin, Zabok i Zagreb. Samobor u Novu godinu ulazi bez vatrometa drugu godinu zaredom i među prvim je gradovima koji su odustali od takvog načina slavlja, a mnogi gradovi odlučili su slijediti taj trend.

- Takvu smo odluku donijeli prvenstveno razmišljajući o negativnim posljedicama vatrometa za ljude i životinje. Poznato je da glasna buka vatrometa može izazivati strah, šok i stres kod djece i osoba osjetljivih na buku. Također, brojni psi i ostali kućni ljubimci, na što vrlo jasno ukazuju i Prijatelji životinja, izrazito loše reagiraju na buku koju stvara vatromet. Novogodišnja noć je vrijeme kada najviše odjekuju detonacije uzrokovane korištenjem pirotehnike pa smo odustali od vatrometa, kako bismo to barem djelomično ublažili, rekla je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.

Dodaje da su reakcije građana podijeljene, dok većina podržava ovu odluku, nekima je novogodišnja proslava nezamisliva bez vatrometa. Još jedan od razloga zbog kojeg su ukinuli vatromet je taj što pokušavaju smanjiti upotrebu pirotehnike koliko god je to moguće.

U Zagrebu su građani očito i više nego zadovoljni odlukom grada, pa je tako objava vijesti o neodržavanju vatrometa najlajkanija objava na Facebooku u povijesti službene stranice Grada Zagreba. Prikupila je tako više od dvije tisuće lajkova i sedamsto komentara.

- Umjesto toga, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu sugrađani će u novu godinu ući uz šarene konfete, vizualne efekte, te bogati glazbeni program. U novogodišnjoj noći gradonačelnik će obići dežurne službe: sklonište za beskućnike, hitnu službu, vatrogasce, policiju, te sa sugrađanima dočekati Novu godinu na Trgu bana Jelačića, stoji u opisu.

Iz Pule su javili da protekle dvije godine zbog korone nisu organizirali doček, pa tako ni vatromet. Ove godine doček se priprema na čak tri lokacije te smatraju da uz dobru glazbu i opće veselje nema potrebe za dodatnim ugrožavanjem i plašenjem životinja, a oni koji žele vjerojatno će ga samoinicijativno organizirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:44