PRAVOSUDNA NOĆNA MORA

Zagrepčanin Radovan Elekeš (63): Već 17 godina zbog suda ne smijem raditi

Sa zaostalim plaćama i kamatama, Radovan Elekeš treba dobiti oko dva milijuna kuna, a sve je počelo je otkazom prije 17 godina zbog nikad potvrđenog prekršaja
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Radni spor za Radovana Elekeša, 63-godišnjeg Zagrepčanina, koji se vodi čak 17 godina, postao je besmislena drama kojoj se ne nazire kraj. Iako je šest dosadašnjih prvostupanjskih postupaka koje je na Općinskom sudu vodio protiv poslodavca, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, završilo presudom u Elekeševu korist, Županijski sud sve ih je srušio. Stvar bi uvijek bila vraćena na početak.

Sporni propust

- Što da ja, kao laik, na sve to kažem? Da suci s Općinskog suda ne znaju svoj posao ili da netko na Županijskom sudu ne želi da ja pobijedim - pita se Elekeš, koji zbog te situacije od 1994. ne prima plaću. Nameće se pitanje ima li za Elekeša smisla nastaviti postupak radi povratka na posao sa 63 godine. Odgovor je u vrijednosti radnog spora - sa zaostalim plaćama i obračunatim kamatama, radi se o oko dva milijuna kuna.

Sve je počelo otkazom prije 17 godina zbog nikad potvrđenog disciplinskog prekršaja. Elekešu se, naime, na teret stavlja što je tada, kao voditelj odjela održavanja na Veterinarskom fakultetu “propustio primijetiti i sankcionirati” da je jedan od njegovih podređenih na posao došao pod utjecajem alkohola. Općinski sud više je puta takvu odluku Fakulteta poništio, objašnjavajući kako nisu ispunjeni svi potrebni pravni uvjeti za davanje otkaza.

- Godine 2003. donesena je pravomoćna odluka prema kojoj me Veterinarski fakultet mora vratiti na posao. Ja sam, znači, od te godine u neprekinutom radnom odnosu, no fakultet odbija postupiti prema presudi. Sada smo i zbog toga na sudu - kaže Elekeš, koji smatra da odvjetnici birokratskim zaskočicama svjesno opstruiraju postupak, zbog čega je dosad od Vrhovnog suda dobio dvije odštete radi “povrede prava na suđenje u razumnom roku”.

Pravomoćna odluka

A Zakon o parničnom postupku kaže da se radni sporovi u prvostupanjskim postupcima trebaju riješiti za najviše šest mjeseci. U protivnom gube smisao. Upravo to se dogodilo čovjeku koji će, čini se, na suđenjima dočekati i mirovinu. To je apsurdno baš kao i reakcija Josipa Brstila, pravnika Veterinarskog fakulteta, koji je na naša pitanja odbio odgovoriti telefonski, faksom i mailom već nam je, u 21. stoljeću, rekao da mu ih pošaljemo poštom na fakultet.

Najdulji sudski spor kod nas trajao je čak 41 godinu

- Pero Brzica, naknada zbog ilegalnog vađenja pijeska, Općinski sud u Dubrovniku - 41 godina

- Anonimni Zagrepčanin, isplata odštete, Vrhovni sud - 30 godina

- Đuro Križevac, odšteta zbog pogrešnog cjepiva, Općinski sud u Osijeku - 33 godine

- Slavica Stipanović, radni spor, Općinski i Županijski sud u Osijeku, Vrhovni sud - 19 godina

- Ivica Marinović, kazneni proces protiv napadača koji su ga pretukli, Općinski sud u Zagrebu - 10 godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:45