USPJEH DOKTORA U KB DUBRAVA

ZAGREPČANKI KOJOJ SE NA PAGU RIBA IGLICA ZABILA U OKO SPASILI VID! Operirali su je satima

 Srđan Vrančić / Hanza Media

Premda je zbog bizarne nesreće u kojoj joj se u oko “zabio” kljun ribe iglice ženi prijetio djelomičan gubitak vida, priča ipak ima sretan završetak. Jučer je operirana u KB-u Dubrava i riblji je kljun u potpunosti izvađen a da joj istodobno nije oštećen vid.

Koliko je zahvat bio zahtjevan govori i podatak da je u njemu sudjelovao četveročlani liječnički tim, u kojem su bila dvojica okulista, dr. Marin Belak i dr. Ognjen Zrinšćak iz KBC-a Sestre milosrdnice, gdje je prošli tjedan obavljena jedna od operacija i izvađen dio kljuna ribe, te dvoje maksilofacijalnih kirurga iz KB-a Dubrava, prof. dr. Naranđa Aljinović Ratković i dr. Emil Dediol.

Srađan Vrančić / CROPIX

Valja podsjetiti da je žena imala nesreću u kojoj joj je, dok je lagano plivala na jednoj paškoj plaži, svojim kljunom u oko uletjela riba iglica, zabivši joj se vrlo duboko u orbitu. Nasreću, kljun je prošao između kapka i oka i nije oštetio očni živac, ali cjelokupna situacija bila je vrlo delikatna pa se konzultiralo nekoliko liječnika raznih specijalnosti ne bi li se došlo do metode kojom će se u potpunosti očuvati vid, odnosno postiglo da operacija bude što manje invazivna. Okulisti su zato uključili i otorinolaringologe ne bi li oni endoskopski, kroz sinuse, pokušali riješiti problem. No, pokazalo se da je to opasno za očni živac koji bi nazubljeni kljun mogao ozlijediti tijekom vađenja. Na kraju je odlučeno da se pacijentica premjesti u KB Dubrava, gdje je jučer obavljena zajednička operacija.

Srđan Vrančić / CROPIX

Liječnici nisu bili sigurni hoće li moći izvaditi kljun a da ne otvaraju očnu kost sa strane, no prema riječima dr. Marina Belaka, zahvat je ipak bio poštedni. Naime, operacija je trajala sat i pol i u cijelosti je uklonjeno 2,5 centimetara kljuna, koliko je još ostalo u oku nakon što su dio uklonili liječnici u zadarskoj bolnici, a još oko 3 centimetra prošli tjedan i u KBC-u Sestre milosrdnice.

Srđan Vrančić / Hanza Media

“Operacija je dobro prošla, pacijentici u oku nije ništa oštećeno, uključujući i očni živac, tako da bi sve trebalo dobro završiti za njezin vid i zdravlje oka. U bolnici će ostati još nekoliko dana, a onda će kontrole obavljati kod nas”, kaže dr. Marin Belak, okulist iz KBC-a Sestre milosrdnice koji je inače obavio i prvu operaciju prošli tjedan. Dodaje kako je žena imala puno sreće u nesreći, za koju je vjerojatnost da se dogodi znatno manja od vjerojatnosti dobitka na lotu, jer joj nije stradalo ni oko ni bilo koji vitalni dio važan za vid.

Slijeva nadesno tim koji je obavio operaciju: dr. Marin Belak, dr. Ognjen Zrinšćak i dr. Emil Dediol, a u ekipi je bila i prof. dr. Naranđa Aljinović Ratković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 02:48