KONZERVATIVNI KORAK

'ZAHTJEVI UDRUGE VIGILARE SU NEREALNI' Reakcije iz HDZ-a: 'Zabrane pobačaja neće biti, ali moguće je uvođenje dvije stvari koje će abortus otežati!'

 
Članovi udruge Vigilare
 Goran Mehkek / Hanza Media

Zahtjevi zaklade Vigilare su zahtjevi Katoličke crkve upakirani u program jedne nevladine udruge. Oni ne mogu biti drugačiji, ali oni su nerealni i kao takvi neprovedivi - komentirao je neslužbeno sugovornik iz HDZ-a nakon što su u petak predstavnici građanske inicijative ProLife.hr i udruge Vigilare predali u Saboru 168.561 potpis peticije za zakonsku zaštitu nerođenog života. Vigilare, drugim riječima, traži potpunu zabranu pobačaja, a tome u prilog idu i skandalozne izjave čelnika Vigilarea Vice Batarela prema kojima čak ni silovane žene ne bi imale pravo na abortus.

Na izradi novog zakona koji regulira pobačaj, kako doznajemo, još se nije počelo raditi niti je u Ministarstvu zdravstva formirana radna skupina. Međutim, ono što je sigurno, govore neslužbeno u HDZ-u, je to da neće biti zakonske zabrane pobačaja.

- Nisam upoznat s detaljima, ali znam da zabrane neće biti te da bi svakako mogao biti obavezan institut savjetovanja - kaže jedan istaknuti član HDZ-a. Ističe i kako smatra da je malo izvjesno da će ova Vlada donijeti novi zakon unutar dvije godine, kako je to naložio Ustavni sud. Naime, u veljači ove godine Ustavni sud je zaključio kako je “zabrana prekida trudnoće nedopustiva” te je naložio Saboru da u skladu sa zaključcima Ustavnog suda u roku od dvije godine donese novi zakon, s obzirom na to da je sadašnji još iz 1978. godine. S obzirom na ovu odluku Ustavnog suda, jasno je da Vigilare ne može ostvariti svoju želju potpune zabrane pobačaja, ali nesumnjivo svojim potezima mogu utjecati na zakonodavca da oteža proceduru koja će prethoditi pobačaju.

Još nema radne skupine

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio nam je jučer da radna skupina u Ministarstvu zdravstva još nije formirana, ali vjeruje da će zakon biti donesen u zadanom roku od dvije godine. Na pitanje o uvođenju instituta savjetovanja, Kujundžić kaže da je moguća i ta opcija.

- Postoji mogućnost. Ali najprije u raspravi treba čuti stavove i mišljenja svih dionika pa to usuglasiti. Treba učiniti sve da se sačuva život od začeća - komentirao je Kujundžić. Od nekih u HDZ-u moglo se čuti i spominjanje uvođenja “razdoblja mirovanja” kad je riječ o ovom zakonu. Naime, riječ je o razdoblju između trenutka kada žena podnese zahtjev za abortusom u bolnici i samog zahvata u kojem bi žena dobila nekoliko dana da dobro promisli o svojoj odluci. U Europskoj uniji desetak zemalja ima propisano takvo razdoblje koje uglavnom traje od tri do sedam dana.

Nema sumnje da će se oko ovog zakona lomiti koplja i da će rasprave koje će uslijediti biti burne. Uostalom, i u samom HDZ-u postoje neslaganja oko ovog zakona. Neka od njih su izašla na vidjelo odmah nakon odluke Ustavnog suda u veljači ove godine. Tada je jedna struja okupljena oko šefa HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića isticala kako se ženama ne smije osporiti pravo na odabir. Sam Plenković tada je izjavio: “Osnaživat ćemo obitelj i razvijati kulturu života. To ne podrazumijeva zabranu pobačaja na zahtjev, o čemu se neutemeljeno nagađalo ovih dana, ali obuhvaća stvaranje pozitivnog ozračja, promicanje obiteljskih vrednota i senzibiliziranost za mlade obitelji i roditelje edukacijom da se takve situacije izbjegavaju”.

S druge strane, konzervativna struja u HDZ-u želi pooštriti uvjete pobačaja, a jedan od onih koji se spominjao je i taj da se granica dozvoljenog pobačaja sa sadašnjih deset tjedana trudnoće spusti na osam tjedana. Spomenimo i da u većini zemalja u EU žene pobačaj na zahtjev mogu obaviti do dvanaestog tjedna te da je u najvećem broju tih zemalja abortus besplatan, odnosno troškove pokriva nacionalno zdravstveno osiguranje.

“Tražit ćemo sredinu”

- Ono što treba biti nulta polazišna točka jest prevencija i edukacija, što bi podrazumijevalo i što skorije uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, kao i sigurnost da one žene koje su u nepovoljnom položaju budu financijski pomognute od države kako bi pobačaj kao socijalna indikacija bio sveden na minimum. No kakav god zakon bio, katolicima on neće predstavljati zapreku da žive po kršćanskim načelima i ne idu na pobačaj - smatra jedan od naših sugovornika iz HDZ-a. Dodaje kako su s jedne strane pro life udruge poput Vigilarea, koje su radikalno protiv pobačaja, a s druge pro choice udruge koje su za to da pobačaj bude uvijek moguć te po mogućnosti besplatan.

- Razumna zakonodavna vlast će tražiti sredinu. Ako na vlasti bude HDZ, zakon će biti malo restriktivniji, a ako bude SDP, bit će liberalniji, ali u bitnome se neće razlikovati, a to je da pobačaj bude legalan - komentirao je naš sugovornik, koji također smatra kako je teško očekivati da će se ovaj zakon donijeti do veljače 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 00:53