SPORNA IZGRADNJA HOTELA

Zahuktava se atmosfera u Puli: ‘Stranke ne zovu građane na referendum!‘; ‘Besmislen je...‘

U Puli se lome koplja oko toga treba li na području Lungomare u budućnosti graditi turističke i stambene objekte

Jumbo - plakat najave izgradnje hotela Valkane na šetalištu Lungomare

 Goran Sebelic/Cropix

Manje od tri tjedna dijeli Pulu od njezinog prvog lokalnog referenduma. I doista joj je potreban po ovom pitanju jer se lome koplja oko toga treba li se na području Lungomare u budućnosti graditi turistički i stambeni objekti. Povod čitavoj priči je najava gradnje novog hotela Valkane na tom području koji je uznemirio dio javnosti. Kampanja oko referenduma se zahuktava posebno na relaciji građanske inicijative Referendum za Lungomare i privatnog investitora, tvrtke Hotel Valkane. Aktivni su i iz platforme Možemo!, budući da je njihova čelnica Dušica Radojčić to i predložila još ovog proljeća. No, ona smatra da bi osim njih i druge političke opcije u gradu trebale pozvati građane na referendum. Proziva ih da to još nisu učinili.

- Sada je najvažnija podrška građanima Pule da iskažu svoju volju o budućnosti referenduma. Nismo u predizbornoj kampanji i ako je sučeljavanje potrebno, onda se ono treba odvijati između građana koji podržavaju gradnju hotela i onih koji su protiv tog projekta. Zadaća svih političkih opcija, vijećnika i gradonačelnika je da osiguraju da se prvi referendum u Puli provede bez prepreka i opstruiranja. Politički stavovi pojedinih opcija u ovoj situaciji nisu naročito bitni, bitno je referendumsko pitanje i kako će se građani izjasniti. Kakav god stav imali o hotelu, sve političke opcije dužne su pozivati građane na referendum. Kao demokratski izabrani predstavnici građana dužni su poštivati referendum kao najviši oblik izražavanja volje građana. Ali ja nisam čula da aktivno pozivaju ljude da izađu na referendum. Ako pogledate web i Facebook stranice Nezavisne liste Filipa Zoričića, SDP-a i IDS-a, nećete naći ni riječi o referendumu, navodi Radojčić.

Kako ne pozivamo?

No, s tom se njenom konstatacijom ne slažu njezini kolege iz drugih političkih opcija koji redom tvrde da su svoje glasače pozvali da izađu na referendum. Neki su to napravili na unutarstranačkim sastancima, poput IDS-a.

- IDS se zalaže za participativnu demokraciju i mogućnost da građani iskažu svoje mišljenje izvan izbornih ciklusa. Na kraju dana, građani su „poslodavci“ političarima, a ne obrnuto. Odmah smo pozdravili organizaciju referenduma i jasnu želju građana Pule da se uključe u donošenje važnih odluka za razvoj grada, bilo da su za ili protiv gradnje. Pozvat ćemo, naravno, sve građane, bili oni naši birači ili ne, da izađu i iskažu svoje mišljenje, kazao je čelni čovjek pulskog ogranka IDS-a Daniel Deković.

image

Jumbo - plakat najave izgradnje hotela Valkane na šetalištu Lungomare

Goran Sebelic/Cropix
image

Dušica Radojčić

Goran Sebelic/Cropix

Njegov kolega iz SDP-a Igor Belas tvrdi da pozivaju svoje birače i članove da sami odluče kako će se postaviti.

- Ja ću osobno glasati protiv referendumskog pitanja jer predloženi projekt smatram dobrim za moj grad, kratko nam je kazao Belas. Pulski, pak, HDZ kojega predvodi Irena Hrstić smatra da sam referendum nema smisla.

- Referendum po svojoj definiciji podrazumijeva izražavanje izravnog stava pojedinca o potencijalno “dubioznom” pitanju. HDZ, od početka, nema nikakvih dubioza po pitanju investicija koje doprinose razvoju grada. Podržavamo ih. Uostalom, nadolazeći referendum ako i uspije, prema mišljenju Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, ne može zaustaviti gradnju hotela pod uvjetom da investitor podnese zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole sukladno važećem Planu. Dakle, jedina dubioza ovdje jesu uloženo vrijeme i financijska sredstva, smatra Hrstić. Pulski je gradonačelnik Filip Zoričić poručio da će izaći na referendum.

Aktivna kampanja

Možemo! će, pak, za razliku od drugih političkih opcija u Puli, aktivno biti u kampanji, ali kako Radojčić pojašnjava, neće voditi kampanju u formi i smislu kako to biva pred izbore.

- Naša dužnost, kao i svih ostalih političkih stranaka jest da pozovemo sve građane da izađu na referendum, a naši stavovi utemeljeni na mišljenju struke su već dobro poznati javnosti pa smatramo da naše članove i simpatizere ne moramo dodatno informirati o toj temi. Jedina za sada planirana aktivnost je okrugli stol našeg saborskog kluba na temu Lungomare u zadnjem tjednu rujna u Saboru. Na okruglom stolu sudjelovat će i niz stručnjaka iz područja urbanizma i planiranja prostora. Vjerujemo da će i ta vrsta javne rasprave doprinijeti boljem razumijevanju teme Lungomare. Na okrugli stol pozvat ćemo sve političke opcije, relevantne institucije i, dakako, predstavnike medija. Uvjereni smo da je tema Lungomarea, osim što ima osobitu važnost za Puležane, relevantna i šire. Naime, pitanje sukoba javnog i privatnog interesa važno je za sve građane, pa se nadamo da će okrugli stol pomoći da se s temom upozna i šira javnost, zaključila je Radojčić.

Referendumsko pitanje inače glasi "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja "Lungo mare" (Službene novine Grada Pule 12/12, 11/15 i 1/16-pročišćeni tekst) ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:24