IVAN PENAVA

‘Zahvaljujući dogovorima HDZ-a i SDSS-a, popis stanovništva ići će na štetu Vukovara i Vukovaraca‘

‘Problem je netočna brojka, manipulacija koja je uzrokovana političkim razlozima, pritiskom SDSS-a i koalicijom sa SDP-om 2011. godine‘
Ivan Penava
 Vlado Kos/Cropix

Vukovarski gradonačelnik i predsjednik istoimene Nezavisne liste, Ivan Penava ustvrdio je u četvrtak da vrh HDZ-a, premijer Andrej Plenković i SDSS u svezi predstojećeg popisa stanovništva imaju dogovore na štetu Vukovara i Vukovaraca.

"Vrh HDZ-a i Plenković i vrh SDSS-a imaju stvar dogovorenu, da ih nije briga za jedan mali Vukovar jer oni od te računice na vrhu imaju neku korist", kazao je.

Penava je to rekao u izjavi nakon konferencije za novinare koju je sazvao na temu popisa stanovništva, ali na kojoj nije govorio on već se novinarima obratila njegova zamjenica Ivana Mujkić.

"Problem je netočna brojka, manipulacija koja je uzrokovana političkim razlozima, pritiskom SDSS-a i koalicijom sa SDP-om 2011. godine, danas s HDZ-om. To smo svjedočili mnogo puta i kroz dogovore kad je utvrđeno da će manjinci popisivati manjine, jedan pojam koji vjerujem da nijedna metodologija popisa stanovništva u svijetu ne poznaje - da radimo razliku u popisivačima. U normalnom svijetu je bitna jedino objektivnost, da korektno da napravite svoj posao, a ne tko ste i što ste”, kazao je Penava.

Mujkić: Popis stanovništva ne treba politizirati

Po riječima Ivane Mujkić točna brojka Vukovaraca jedini je cilj za koji se zalažu vukovarske gradske vlasti kao i da se popis stanovništva ne bi trebalo politizirati.

"Vidimo da međutim pojedine političke stranke od popisa stanovništva prave političku kampanju, a takav pristup nama u Vukovaru ne može donijeti ništa dobro", rekla je Mujkić apeliravši na popisivače da svoj posao odrade korektno i profesionalno.

Mujkić je kazala kako se puno puta do sada s Vukovarom trgovalo za različite interese.

"Ja se nadam da ova država ima toliko poštovanja prema Vukovaru i Vukovarcima da ipak postoji neka razina ispod koje neće ići i da se s Vukovarom ovog puta neće trgovati", kazala je. Postoje, dodala je, procjene da u Vukovaru danas živi oko 20.000 stanovnika. Također je ocijenila kako prema nekim pokazateljima u Vukovaru danas živi oko 18 posto Srba dok je zadnji popis iz 2011. godine pokazao gotovo dvostruko veći postotak udjela građana srpske nacionalnosti.

Također je poručila kako se u gradu Vukovaru poštuju prava svih nacionalnih manjina pa i srpske nacionalne manjine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:44