NA RTL-U

Zaiskrilo na sučeljavanju kandidata za Split, Prkić: ‘Laki je nervozan, ubo se na vreteno!‘

RTL je u studiju sučelio šest kandidata koji su ušli u utrku za gradonačelnika Splita
 RTL/Screenshot

Šest najjačih kandidata za gradonačelnika grada pod Marjanom sučelilo se u RTL-u Danas. Svoje argumente podijelili su Ante Franić, Vice Mihanović, Jakov Prkić, Ivica Puljak te Branka Ramljak.

- On je jutros potvrdio da će doći, ali u zadnji tren netom prije emisije je otkazao - rekao je voditelj o Željku Kerumu koji se na sučeljavanju nije pojavio.

- Najmlađi kandidat, uvjeren sam da jedini imam operativno iskustvo za vođenje grada. Dolazim iz realnog sektora i želim tu efikasnost donijeti gradu - rekao je Ante Franić na pitanje što su njegove prednosti u borbi za poteštata.

- Svi gradonačelnici su dosad napravili nešto dobro pa tako i Opara. Iznimne teške okolnosti su mu bile, vodio je tešku borbu za zdravlje. U vijeću nije uvijek imao sloge i suradnje - kazao je Vice Mihanović.

- Mi obećajmo samo ono što možemo ispuniti. Besplatan javni prijevoz do kraja mandata, u prvoj godini mandata spustit ćemo cijenu javnog prijevoza za 50 posto, možemo obećati 25.000 novih stabala u Splitu, zelene površine u svakom našem kvartu i početak stanogradnje, ali isključivo stanova za najam - rekao je Jakov Prkić.

- Živio sam u mnogim gradovima svijeta, ja sam dijete Splita, rodio sam se u Splitu, ali sam odabrao Split za svoj život jer smatram da u Splitu mogu ispuniti svoju profesionalnu i osobnu ambiciju, Split je izuzetno lijep grad pun potencijala, ali neiskoristivih potencijala koji nazaduje zadnjih godina. Želim svoje znanje, želju, volju i iskustvo iskoristiti da Split postane zaista pravi centar Dalmacije i svijeta - rekao je Puljak na pitanje što točno njemu pozicija gradonačelnika nudi.

- Smatram da je temelj svega što treba raditi učinkovita i transparenta javna uprava. Posao organizacije rada u našoj gradskoj administraciji na novi način gdje će se pokazati da se radom i redom mogu ostvariti rezultati. Ne samo unutar gradske administracije nego i u gradskim poduzećima Ušla sam u ovo zbog nezadovoljstva kako to funkcionira. Koliko ja ima informacije, ne razgovaraju unutar gradske organizacije odjeli s odjelom, gradska poduzeća ne razgovaraju s odjelima. Gradska poduzeća međusobno ne komuniciraju. Želim uspostaviti jednu kontinuiranu, najmanje na mjesečnoj, ako ne i na tjednoj razini, komunikaciju sa svim ravnateljima i direktorima ne samo gradskih poduzeća nego i ustanova da vidimo gdje postoje problemi jer očito poste barijere, a ja ih kao gradonačelnica želim rušiti - kazala je Branka Ramljak.

- Prva faza u Karepovcu je gotova. Karepovac je pun plina i mi s nestrpljenjem očekujemo sljedeće faze. Do konačne četvrte faze koja znači potpunu revitalizaciju i vraćanje u prostor građanima Splita. Sve je moglo biti ranije, ali sada imamo zacrtanu dinamiku. I mi ćemo u sljedećem mandatu to napraviti - rekao je HDZ-ov kandidat s kojim se ne slaže Jakov Prkić.

- Split je tek nedavno dobio drugo reciklažno dvorište. Treba nam veći broj reciklažnih dvorišta, sortirnica... Otpad je daleko najveći problem svih građana - smatra Prkić, a svoj odgovor ima i Ivica Puljak.

- Što se tiče odvajanja otpada, možemo iskoristiti činjenicu da su mladi čak i osvješteniji od starijih. Trebamo njihovu snagu i energiju iskoristiti. Moramo doći do barem 50 posto odvajanje otpada - tvrdi kandidat Centra.

- Danas govorimo o pet posto odvajanja otpada. Grad Split mora imati šest reciklažnih dvorišta. Ima jako puno građevinskog otpada. Čini mi se da bi trebalo više komunicirati s jedinicama lokalne samouprave u našem susjedstvu - kazala je jedina dama na sučeljavanju.

-Mi moramo razgovarati i o Lećevici. Taj centar je trebao biti gotov 2010. Kriv je HDZ i njegova vlast. Oni imaju puno dokumentacije za puno toga, ali ne provode. Kako od takvog HDZ-a očekivati da upravljaju Lećevicom. Za 4,5 godina ćemo u Splitu imati Napulj - tvrdi SDP-ov kandidat.

-Jako je bitno podići postotak odvajanja otpada. Može se voditi elektronska evidencija odlaganja otpada, plaćati onoliko koliko imate otpada. U Splitu sada imamo samo dvije prometnice završene u punom profilu. U naredne četiri godine završili bi nekoliko prometnica, njih ukupno četiri - smatra Mihanović.

- Već se sad gradi odlagalište građevinskog otpada. Pitanje je mjeseca kad će to biti gotovo. Neozbiljno je i sramotno zaustaviti dovoz otpada iz susjednih gradova i općina, mi na to imamo obvezu - dodaje Prkić na što je Franić dodao da on to neće dopustiti zasjedne li ikad na mjesto gradonačelnika.

- Zbilja ne znate, vaš Baldasar je to pokušao pa je sud vratio... - odgovorio mu je Prkić.

Upitali su i što planiraju napraviti s prirezom.

- Da, to smo predvidjeli, smanjili bi ga na 9 posto. Prihodi od prireza sada iznose 60 milijuna kuna u jednoj godini. Smanjit ćemo ga na 9 posto s tendencijom potpunog ukidanja. Čuo sam se s gradonačelnikom Bjelovara. Oni su potpuno ukinuli prirez, a prihod grada se povećao - odgovor je Vice Mihanovića na ideju o smanjenju poreza.

- Opara je podigao prirez s 10 na 15 posto i mi smo dobili 20 milijuna kuna u gradsku blagajnu. Najvažnije je da naši sugrađani znaju zašto se troši novac od prireza i poreza na dohodak. Za prvu ruku, mi bi tu razliku, tih 20 milijuna kn, preusmjerili u gradsko poduzeće Promet da subvencioniramo linije i možemo sniziti troškove vožnje za 50 posto - kazao je Prkić.

- Nikada ne bih licitirala s brojkom koliko bi trebalo smanjiti ili povećati nekakav porez. Prethodno treba napraviti analizu. I SDP i HDZ su u prethodnih 20 godina imali prilike raditi na dobrobit grada, dizati i smanjivati poreze. Za takvu stvar smo mi i prije četiri godine, kada se desila situacija da se digao prirez s 10 na 15 posto, ja ne znam, kako i na koji način, ja se toga ne sjećam, kako je to komunicirano s građanima. U poreznoj presiji važna je transparentnost i komunikacija s građanima - rekla je Ramljak.

- Stav SDP-a je da se prirez smanji na 9%. Mihanović je to predložio prije nekoliko mjeseci, ali na zadnjoj sjednici nije ništa napravio. Prozvao me radi Žnjana, mi tražimo da on bude isključivo splitski, da grad upravlja svojim koncesijama. Gradska firma papire je prikupljala 3 godine, a privatna firma 60 dana. To dokazuje neefikasnost - govori Franić.

- Gospodin Franić ne čita novine, ne prati medije - odgovorio mu je Mihanović na što je Franić rekao kako on čita zakone, a ne novine.

- Kolega Franić se očito ubo u vreteno pa prespavao godine kad je SDP imao gradonačelnika - komentirao je Prkić te dodao citat iz poznatog filma, rekavši: Laki je nervozan!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:21