ŽELE JAKU EUROPU

ZAJEDNIČKA IZJAVA EUROPSKIH LIDERA I HRVATSKE PREDSJEDNICE 'Europa je najbolja zamisao koju smo ikada imali'

 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

„Europa je najbolja zamisao koju smo ikada imali”, piše u Zajedničkom pozivu za Europu uoči europskih izbora kojeg su potpisali lideri dvadeset i jedne zemlje Europske unije, među kojima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Među ostalim Zajednički poziv potisali su predsjednici Njemačke, Francuske, Mađarske, Irske, Italije.

“Integracija Europe pridonijela je stvaranju stoljetne nade za mir u Europi nakon što su neobuzdani nacionalizam i druge ekstremne ideologije Europu dovele do barbarstva dvaju svjetskih ratova. Do današnjeg dana ne možemo i ne smijemo uzimati mir i slobodu, boljitak i blagostanje zdravo za gotovo. Neophodno je da se svi aktivno uključimo u ostvarenje velike zamisli o mirnoj i integriranoj Europi”, stoji u dokumentu europskih političkih vođa.

“Izbori 2019. godine od posebne su važnosti: Vi, europski građani, odlučujete o putu koji će Europska unija slijediti. Mi, državni poglavari Bugarske, Češke, Njemačke, Estonije, Irske, Grčke, Francuske, Hrvatske, Italije, Cipra, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Austrije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Slovačke i Finske stoga pozivamo sve europske građane koji imaju pravo glasa na sudjelovanje na izborima za Europski parlament krajem svibnja 2019. godine”.

“Naša Europa je u stanju suočiti se s izazovima zajedno. U ovim mjesecima, više nego ikada prije, Europska unija suočava se s golemim izazovima. Po prvi put od početka europskih integracija spominje se povlačenje jednog ili više integracijskih koraka, poput slobode kretanja ili ukidanja zajedničkih institucija. Po prvi put jedna država članica namjerava napustiti Uniju. Istovremeno, drugi pozivaju na veću integraciju u EU ili Eurozoni, ili na Europu s više brzina”.

Samo snažna zajednica moći će se suočavati s globalnim izazovima našeg vremena. Posljedice klimatskih promjena, terorizma, ekonomske globalizacije i migracija ne prestaju na nacionalnim granicama. Na te izazove ćemo uspješno odgovoriti i nastaviti na putu prema ekonomskoj i socijalnoj koheziji i razvoju samo ako radimo zajedno, kao ravnopravni partneri, na institucionalnoj razini, pišu europski lideri.

I zajednočkom poticu se konstatira da postoje u zemljama EU različiti pogledi na europske teme, ali i stav da je EU najbolje mjesto za njihovo rješavanje. “U našoj Europskoj uniji, izabrani članovi Europskog parlamenta, zajedno s Vijećem Europske unije, odnosno vladama svih država članica, odlučuju koja će se pravila primjenjivati u Europi i kako bi se trebao trošiti europski proračun”, piše u zajedničkoj izjavi uz stav da svi žele jaku i integriranu Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:46