OTOVREN PUT PREMA EUROPI

'ZAJEDNIČKI NAPORI DONOSE OBOSTRANU KORIST' EK čestitala Hravtskoj i Sloveniji na dogovoru

BRUXELLES - Europska komisija pozdravila je u četvrtak dogovor između Hrvatske i Slovenije o rješavanju pitanja Ljubljanske banke i na tome čestitala objema zemljama, izjavio je glasnogovornik za proširenje Peter Stano.

"Pozdravljamo vijest iz Ljubljane i Zagreba da je pronađeno rješenje za pitanje Ljubljanske banke. Povjerenik Štefan Fuele smatra to dobrim dogovorom za obje zemlje i dobrim dogovorom za proširenje. To je također dobar primjer kako zajednički napori u dobrosusjedskim odnosima donose korist objema zemljama i pružaju osnovu za rješavanje otvorenih pitanja. Dogovor o rješavanju pitanja Ljubljanske banke kulminacija je napora obiju strana i čestitamo Hrvatskoj i Sloveniji na njihovoj spremnosti i odlučnosti da se to pitanje riješi te se veselimo formalnom usvajanju dogovora u ponedjeljak", rekao je Stano.

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i državni tajnik u kabinetu slovenskog premijera Tone Kajzer parafirali su u četvrtak u Zagrebu Memorandum o suglasnosti između vlade Republike Hrvatske i vlade Republike Slovenije kojim se rješava pitanje Ljubljanske banke i otvara put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji.

Memorandumom o suglasnosti hrvatske i slovenske vlade dogovoreno je da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, sudski sporovi hrvatskih banaka o prenesenoj štednji bit će stavljeni u mirovanje a slovenska vlada odmah će u parlamentu pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

Memorandum će u ponedjeljak u Mokricama potpisati premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:58