MARIO BANOŽIĆ

‘Zajedničko uvježbavanje savezničkih snaga jedan je od najboljih pokazatelja važnosti NATO-a‘

‘Hrvatska trenutno sudjeluje u 13 različitih misija. Sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe za nas je jako važna‘, rekao je Banožić

Mario Banožić

 Jure Miskovic/Cropix

Zajednička uvježbavanja pokazatelj su važnosti NATO-a, rekao je ministar obrane Mario Banožić na sastanku sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu (SACEUR i EUCOM), generalom zbora Christopherom G. Cavolijem, priopćilo je ministarstvo obrane (MORH) u četvrtak.

Banožić i Cavoli razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u Europi u kontekstu nadolazećeg samita NATO-a u Vilniusu u srpnju.

Banožić je zahvalio na dosadašnjoj podršci, od izobrazbe do projekata opremanja i modernizacije HV-a te na zajedničkom uvježbavanju savezničkih snaga.

„Zajedničko uvježbavanje savezničkih snaga, poput ovoga koje se trenutačno odvija u Hrvatskoj, jedan je od najboljih pokazatelja važnosti Sjevernoatlantskog saveza jer se na taj način istovremeno unaprjeđuju sposobnosti, razvija interoperabilnost savezničkih snaga i šalje poruka zajedništva, kohezije i jedinstva Saveza“, rekao je Banožić, navodi se u priopćenju MORH-a.

Ministar je američkom generalu potvrdio da će Hrvatska nastaviti provoditi zajedničke odluke, uključujući i one vezane uz obrambena izdvajanja. Tome u prilog idu i hrvatski napori u pogledu modernizacije i opremanja oružanih snaga, među kojima se izdvajaju nabave borbenih zrakoplova Rafale, helikoptera Black Hawk, borbenih vozila pješaštva Bradley te sustava protuzračne obrane Mistral, ističe se u priopćenju.

„Republika Hrvatska trenutno sudjeluje u 13 različitih misija, operacija i aktivnosti. Za Republiku Hrvatsku iznimno je važna sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe, zbog čega će Hrvatska nastaviti sudjelovati u KFOR-u, ali i nastaviti podržavati procese euroatlantskih integracija država Jugoistočne Europe“, dodao je Banožić.

General Cavoli je u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj. Prisustvovat će međunarodnim vježbama „Immediate Response 23“, „Astral Kninght 23“ i Laufer 23“ koje se provode u okviru skupa vježbi pod nazivom „DEFENDER 23“ na Udbini, u organizaciji američkih zapovjedništava.

„SAD i Hrvatska su višegodišnji prijatelji i partneri i raduje me jačanje bilateralnih odnosa naših dviju zemalja u području obrane, gdje zajednički radimo na opremanju i modernizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske“, rekao je Cavoli.

Cavoli je čestitao Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 18:14