VELIKA OBLJETNICA

Zaklada ‘Zlatko Crnić‘ u 30 godina stipendirala je 700 studenata prava: ‘Davala je osjećaj da se trud isplati‘

- Sjećam se da je stipendija koju sam dobivao predstavljala lijep novac, kaže Đorđe Gardašević, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu

Danko Špoljarić

 Boris Kovačev/CROPIX

Najstarija zaklada u Hrvatskoj sljedećeg će mjeseca napuniti okruglih 30 godina. Riječ je o Zakladi "Zlatko Crnić "koja je do sada stipendirala gotovo 700 studenata na sva četiri pravna fakulteta u zemlji. Ove akademske godine 2023./2024. Zaklada je dodijelila dvanaest stipendija u mjesečnom iznosu od 230 eura.

- Nisu to veliki iznosi stipendija. Grad Zagreb ili Adris grupa daju veće stipendije, ali je ova prestižna jer ju dobivaju najbolji studenti. Naši stipendisti rado u svoje životopise stavljaju podatak da su bili stipendisti Zaklade "Zlatko Crnić" zato što se zna da to znači da su bili izvrsni - kaže upravitelj Zaklade dr. Danko Špoljarić.

Poznati stipendisti

- Sjećam se da je stipendija koju sam dobivao predstavljala lijep novac, da je to bilo više novca nego što se moglo zaraditi studentskom satnicom. Važnije je, međutim, što je ta stipendija davala dobar osjećaj da se trud isplati - rado se prisjetio Đorđe Gardašević, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu kojemu je stipendija Zaklade "Zlatko Crnić" nešto jako lijepo jer potiče studente na dodatni trud.

Stipendistica Zaklade "Zlatko Crnić" bila je i predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, Sanja Barić, profesor kaznenog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu, Aleksandar Maršavelski, pa njihov kolega s Katedre za radno i socijalno pravo Viktor Gotovac te drugi profesori na pravnim fakultetima, suci, odvjetnici...

- Mislim da ova zaklada, prva s kojom sam se uopće susreo, ostvaruje prevrijednu ideju jer potiče mlade ljude da napreduju u studiranju, da napreduju u svom zanimanju, a vrijedno je i to što je nazvana imenom pravnika koji je svojim znanjem, strukom i djelovanjem obilježio pozitivno radzbolje hrvatskog pravosuđa, kada se nije moglo vjerovati da će se pretvoriti u ovo - smatra Gotovac.

Mnogo donacija

- Tek kada je 1995. godine donesen Zakon o zakladama i fundacijama, registrirani smo kao zaklada i upisani u Zakladni upisnik Ministarstva financija - kaže Špoljarić koji već 15 godina vodi Zakladu. Napominje da radi volonterski kao i svi u Upravnom odboru gdje je redovno bio predsjednik Vrhovnog suda, a sada je u njemu predsjednik Građanskog odjela Vrhovnog suda, tu je zamjenica predsjednika Ustavnog suda, dva sveučilišna profesora, dvije sutkinje županijskog suda i tri odvjetnika.

Zakladu financijski potpomaže više tvrtki, više odvjetničkih društava, ali je donira i mnogo sudaca, posebno nakon što je 1999. godine tadašnji predsjednik Mladen Žuvela izmijenio statut kako bi Zaklada mogla stipendirati djecu sutkinje Ljiljane Hvalec koja je smrtno stradala u sudnici Općinskog suda u Zagrebu gdje je vodila brakorazvodnu parnicu.

image

Zlatko Crnić

Vrhovni sud RH

Šef Vrhovnog suda i Izborne komisije 90-ih

Upravitelj Zaklade "Zlatko Crnić", dr. Danko Špoljarić, kaže kako današnji stipendisti i ne znaju tko je bio Zlatko Crnić, da je Zaklada nazvana po čovjeku koji je bio predsjednik Vrhovnog suda, jedan od utemeljitelja Društva za građanskopravne znanosti i praksu i Društva hrvatskih sudaca, da je bio predsjednik Republičke izborne komisije na izborima u kolovozu 1992. godine, da je napisao više pravnih knjiga te bio predavač na brojnim stručnim seminarima.

Poginuo je u prometnoj nesreći 1992. godine, a njemu u spomen su Mladen Žuvela i Hrvoje Momčinović, tada suci Vrhovnog suda, a kasnije suci Ustavnog suda, odlučili osnovati zakladu kako bi očuvali uspomenu na njega i njegovo djelo te promicali pravničku struku i vladavinu prava. Upravitelj dr. Špoljarić napominje da tada nije bilo propisa o zakladama pa je najprije bila registrirana kao udruga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:29