SUKOB NA FFZG-u

ZAKLJUČAN FILOZOFSKI FAKULTET, DEKAN ZABRANIO PLENUM Studenti se okupili na otvorenom, dekanu dali rok do 3. listopada za ostavku ili kreću u blokadu

 CROPIX

>>> NOVO 21:20 Studenti na plenumu zatražili su ostavku dekana Previšića do 3. listopada kada će se održati sljedeći plenum. U suprotnome će ići u blokadu fakulteta. Izglasali su i zahtjev o smjeni rektora Sveučilišta Damira Borasa.

Inače, ispred fakulteta viđeni su SDP-ovci Ranko Ostojić i Sabina Glasovac u društvu Nevena Budaka, kao i bivša SDP-ovka Aleksandra Kolarić. Na skup je došao i Bruno Šimleša.

---------------------------

20:55 - Sudionici plenuma ponovili su svoj zahtjev za ostavkama dekana Previšića, a od rektora Borasa zatražili su da 'preuzme odgovornost sukladno svojim ovlastima'.

---------------------------

20:49 - Studenti su izglasali da sutra opstruiraju rad Fakultetskog vijeća, koje počinje u 11 sati.

---------------------------

20:38 Među sudionicima plenuma mogla su se čuti tri prijedloga u vezi daljnjeg postupanja studenata.

Prvi je da se blokira fakultet, drugi da se blokira dekan Previšić unutar fakulteta i treći da se održi prosvjed ispred zgrade rektorata.

---------------------------

20:11 Plenum je započeo oko 20 sati, a svima okupljenima je odmah preko mikrofona rečeno da u slučaju dolaska policije ne pružaju otpor, nego da ostanu sjediti. 'Pustite da vas odnesu', poručili su organizatori.

- Oštro osuđujemo bilo kakvo nasilje i govor mržnje. Mi smo iznad razine onih unutra, također je rečeno na početku plenuma.

---------------------------

19:40 Svi ulazi na Filozofski fakultet su zatvoreni, a s njihove unutarnje strane stoje zaštitari. Iz zgrade se više ne može ni izlaziti na glavni ulaz zbog bojazni da će netko od okupljenih studenata pokušati ući u tom trenutku.

Ispred zgrade se zasad skupilo između 200 i 300 studenata te nekoliko profesora koji im pružaju podršku. Njihov je plan da se plenum održi na parkiralištu ispred glavne zgrade s početkom u 20 sati.

---------------------------

Dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić u srijedu je, uoči Plenuma na kojem studenti trebaju raspravljati o njegovoj odluci da se raspusti Studentski zbor, ali i o zaštitarima koje je postavio na Fakultet - zabranio njegovo održavanje u prostoru te visokoobrazovne institucije, istaknuvši da iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje tamo, s obzirom da je riječ o, kako kaže, političkom skupu.

- Obzirom da je riječ o političkom skupu, na koji su pozvani ne samo studenti i nastavnici već i građani, iz pravnih i sigurnosnih razloga nije moguće odobriti njegovo održavanje u prostoru Filozofskog fakulteta, niti preuzimanje odgovornosti za posljedice. Sveučilište i fakultet nisu mjesto za ovaj oblik djelovanja. Osobno pozdravljam sve konstruktivne inicijative, ali na adekvatnom mjestu i provođene primjerenim metodama - priopćio je Previšić.

Plenum koji traži razrješenje Previšića s dužnosti dekana trebao se održati u 20 sati u prostorijama Filozofskog fakulteta pod nazivom "Jedan svijet, jedna borba", a na njemu se treba raspravljati o Previšićevoj odluci da raspusti Studentski zbor.

No, u u 18 sati zaključana su glavna vrata Filozofskog fakulteta u Zagrebu, javila je N1 televizija. Iz Fakulteta se može izaći, no zaštitari nikoga ne puštaju unutra. Osim toga, knjižnica Fakulteta radila je samo do 17 sati, a ponovno će biti otvorena sutra u 15 sati.

Organizatori Plenuma su pozvali sve na okupljanje pred zgradom Fakulteta u 19:30, a objavili su da će plenum biti održan ispred zgrade.

Senat Sveučilišta u Zagrebu poništio je izbore za Studentski zbor Filozofskoga fakulteta i studentskih predstavnika u Fakultetskome vijeću toga fakulteta te će rektor Damir Boras raspisati nove izbore. Senat zagrebačkoga Sveučilišta odluku je donio na sjednici u utorak, a u odluci stoji kako je donesena jer postupak spomenutih izbora, održanih 25. i 26. ožujka prošle godine, "nije proveden na način propisan Zakonom o studentskome zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima i statutom Filozofskoga fakulteta".

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta smatra da je "ostavka dekana Vlatka Previšića jedino rješenje izlaska iz krize upravljanja u koju je, kako tvrde, samovoljom i opstrukcijom demokratskog odlučivanja doveo Filozofski fakultet.

Uputili su poziv rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da se pridruži Plenumu i na njemu objasni odnos prema protustatutarnim radnjama na Filozofskom fakultetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:18