NA REDU DRUGA FAZA

Zaključena prodaja Uljanikovih dionica: Država od brodograditelja utržila 45 milijuna kuna

Prema još uvijek neslužbenim podacima 2.250 radnika, što je preko 80 posto zaposlenih, odlučilo je iskoristiti ponudu i kupiti paket od 500 dionica po povlaštenoj cijeni od prosječnih 33 kune
 Goran Šebelić / CROPIX

RIJEKA - Prodaja Uljanikovih dionica sadašnjim i bivšim zaposlenicima zaključena je danas a odaziv je iznenadio i najveće optimiste. Prema još uvijek neslužbenim podacima 2.250 radnika, što je preko 80 posto zaposlenih, odlučilo je iskoristiti ponudu i kupiti paket od 500 dionica po povlaštenoj cijeni od prosječnih 33 kune.

Osim radnika dionice je upisalo i nekoliko stotina umirovljenih Uljanikovaca tako da je konačni rezultat gotovo dvostruko veći od planiranog. Naime, plan je bio da radnici kupe 39 posto dionica iz portfelja AUDIO-a, a upisano je čak 59 posto. To znači da će, s ranije stečenih 13 posto dioničkog udjela, Uljanikovci sada imati u vlasništvu preko 72 posto ukupnog vlasničkog portfelja. No samo na kratko. Sada slijedi drugi korak privatizacijskog projekta - ulazak investicijskih igrača koji bi kroz dokapitalizaciju u pulsko brodogradilište trebali unijeti blizu 300 milijuna kuna svježeg kapitala.

Zadovoljan je zbog uspješno odrađenog prvog koraka i Radimir Čačić koji se s ovim podacima danas pohvalio i na Vladi, a još bi zadovoljniji trebao biti ministar financija Slavko Linić kojem će od prodaje Uljanikovih dionica radnicima u državnu kasu sjesti 45 milijuna kuna.

Već za mjesec dana započinje proces dokapitalizacije za koji su interes već pokazali investicijski fondovi na čelu sa Škegrinim Quaestusom. Privatizirani Uljanik nakon toga kreće u novu akviziciju, kupnju riječkog 3. maja, kako bi se prije ulaska u Europsku uniju, riješio status i tog najvećeg kvarnerskog brodogradilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:27