POTICAJ OBITELJIMA

Zakon konačno upućen u proceduru: Očinski dopust trajat će 10 dana za jedno dijete, a za blizance 15

Središnji ured sada predlaže da dopust očevi mogu koristiti do šestog mjeseca djetetova života.

Ilustracija

 Kymberlie Dozois Photography/Image Source Via AFP

Središnji državni ured za demografiju i mlade uputio je jučer u javnu raspravu prijedlog izmjena kojima se u Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama uvodi pravo na očinski dopust, koji će zaposleni očevi moći koristiti u isto vrijeme dok je i majka na rodiljnom dopustu.

Iako je bilo najavljeno da će se moći koristiti isključivo neposredno po rođenju djeteta kako bi oboje roditelja mogli biti s novorođenim djetetom, Središnji ured sada predlaže da dopust očevi mogu koristiti do šestog mjeseca djetetova života. Dopust će trajati 10 dana odnosno 15 u slučaju istovremenog rođenja više djece.

Tijekom tog perioda otac će primati naknadu u visini pune plaće, na račun državnog proračuna. Istim će se izmjenama povećati i maksimalni iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta, kolokvijalno nazvanog "drugih šest mjeseci" dopusta, i to sa sadašnjih 5654,20 kuna na 7500,13 kuna.

Središnji je ured, podsjetimo, predlagao da se naknada u tom periodu izjednači s punom plaćom roditelja, kao što je to slučaj tijekom prvih šest mjeseci dopusta, no Vlada je na kraju odlučila ipak ostaviti limit, ali ga podići na otprilike tisuću eura.

To, zapravo, znači da će roditelji tijekom drugih šest mjeseci dopusta imati naknadu "jednaku punoj plaći, ali najviše 7500,13 kuna". S navedenim izmjenama uskladit će se i visina naknade plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao prava na rad s polovicom punog radnog vremena te se predviđa povećanje naknade plaće sa sadašnjih 2328,20 kuna na 3658,60 kuna.

Roditeljski će se dopust, kao i dosad, moći koristiti do djetetove osme godine života, a novina je da će se roditeljima dati mogućnost da ga koriste ne samo pojedinačno, kao dosad, već i istodobno, sukladno međusobnom dogovoru. Podsjetimo, zaposleni ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od osam mjeseci (za prvo i drugo rođeno dijete) odnosno 30 mjeseci (za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete), a može se početi koristiti nakon što dijete navrši šest mjeseci života.

Pravo na roditeljski dopust u pravilu bi trebala koristiti oba roditelja u trajanju od po četiri mjeseca, s tim da dva od ta četiri mjeseca jedan roditelj može prenijeti na drugog roditelja (otac na majku), a dva mjeseca mora sam iskoristiti ili ostaje bez njih. U odnosu na korištenje prava za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete uvodi se promjena korištenja prava tako da se propisuje kako u slučaju kada pravo koristi samo jedan roditelj isti se koristi u ukupnom trajanju od 28 mjeseci (umjesto dosadašnjih 30 mjeseci prema važećem Zakonu), a uvažavajući mogućnost i pravo drugog roditelja da koristi dva mjeseca svog neprenosivog roditeljskog dopusta.

- Predloženim zakonom očekuje se pozitivan učinak u odnosu na ukupna pronatalitetna kretanja s obzirom na to da se njime uređuju pitanja vezana za ostvarivanje prava na roditeljski dopust i viši iznos naknade plaće tijekom korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene i samozaposlene korisnike te uvodi novo pravo na plaćeni očinski dopust - procjenjuje Središnji ured za demografiju, predlagatelj zakonskih izmjena, kojem je na čelu državna tajnica Željka Josić.

Zakon će, prema procjenama, proračun na godišnjoj razini koštati 272,6 milijuna kuna. Predlaže se da se Zakon uputi u hitnu proceduru jer, prema europskoj Direktivi, sve države članice očinski dopust moraju uvesti najkasnije do 2. kolovoza ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:15