SUTRA NA PRVOM ČITANJU

ZAKON O ARHIVIMA OVAJ TJEDAN IDE U SABORSKU RASPRAVU Bačić: 'Sve je raspravljeno na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a'

 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u utorak da su na sjednici Kluba raspravili novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima te Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji ovaj tjedan ide u saborsku raspravu.

Bačić je nakon večerašnjeg sastanka Kluba zastupnika HDZ-a, novinarima kratko rekao da su raspravili novi Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, koji će se sutra naći na saborskoj sjednici u prvom čitanju te Zakon o komunalnom gospodarstvu.

Zastupnici će u srijedu raspravljati o novom Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima koji je predložila Vlada RH, a kojim se bitno liberalizira korištenje arhivske građe i omogućuje transformacija javnog arhivskog gradiva iz tradicionalnog u digitalni oblik.

Donošenjem novog zakona značajno će se smanjiti troškovi za sve javne ustanove koje imaju obvezu čuvanja arhivskog gradiva te za gospodarstvo. Također, Zakonom se kvalitetno rješava i pitanje dostupnosti arhivskog gradiva nastalog od 1945. do 1990. godine.

Drugi je to zakon koji u manje od godine dana uređuje tu materiju. Sabor je, naime, proljetos na inicijativu Mosta donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima.

Prijedlog novog zakona o arhivskom gradivu i arhivima dobio je već potporu saborskog Odbora za zakonodavstvo te matičnog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:30