UDRUGE UPOZORAVAJU

Zakon o autorskom pravu treba usuglasiti s Ustavom i pravnom stečevinom EU-a

Predložene izmjene bi, ako se usvoje, mogle imati ‘dugoročno nesagledive posljedice za domaću glazbenu industriju‘
Ilustracija
 Tom Dubravec/Cropix

Pojedine odredbe prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima treba uskladiti s Ustavom i pravnom stečevinom EU-a, upozoravaju uoči rasprave u Saboru Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF).

Udruge HDU i ZAPRAF se u priopćenju uoči saborske rasprave o Vladinom konačnom prijedlogu zakona pozivaju na analizu prijedloga zakona ustavne stručnjakinje Sandre Marković, koja pokazuje da neke odredbe nisu suglasne s Ustavom niti s pravnom stečevinom EU-a.

"Sporno je što se predviđa retroaktivna revizija ugovora zaključenih između izvođača i diskografa prije stupanja na snagu novog zakona, koja je Ustavom dozvoljena samo u iznimnim slučajevima, kada za to postoje posebno opravdani razlozi", ističe se u priopćenju.

Prema mišljenju Marković, u konkretnom slučaju, analizirajući tekst i obrazloženje Konačnog prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, ni Vlada ni zakonodavac povratno djelovanje odredbe članka 306. stavka 5. Zakona nisu opravdali posebno opravdanim razlozima.

"Sporan je i nastavak te odredbe koji određuje da će se u protivnom smatrati da diskograf nije stekao prava iskorištavanja glazbenih snimaka na internetu, u kojem slučaju će se ona ostvarivati kolektivno tj. obavezno preko organizacije koja zastupa izvođače, a ne prema slobodnom izboru izvođača, što im je zajamčeno trenutno važećim zakonom", ističu udruge.

Stavak 5, članka 306. prijedloga zakona glasi da se "ugovori o iskorištavanju glazbenih izvedaba umjetnika izvođača koji su između umjetnika izvođača i proizvođača fonograma sklopljeni prije stupanja na snagu ovoga Zakona moraju uskladiti s odredbama ovoga Zakona u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona, u protivnom će se smatrati da proizvođač fonograma nije stekao prava iskorištavanja glazbenih umjetničkih izvedaba na internetu te da se prava umjetnika izvođača u vezi iskorištavanja glazbenih umjetničkih izvedaba na internetu ostvaruju kolektivno".

Nužna ozbiljna stručna rasprava u Hrvatskom saboru

Sandra Marković, kao dugogodišnji ustavni praktičar, apelira na nužnu ozbiljnu stručnu raspravu u Hrvatskom saboru, naglašavaju udruge pozivajući saborske zastupnike da uoči rasprave dobro razmotre predložene izmjene koje bi, ako se usvoje u predloženom obliku, mogle imati "dugoročno nesagledive posljedice za domaću glazbenu industriju".

Direktiva koja se implementira u zakon ima za cilj ujednačavanje digitalnog glazbenog tržišta u svim zemljama članicama, a pojedine odredbe ne samo da ne idu u smjeru ujednačavanja tržišta, već stvaraju europski presedan.

"Smatramo da Hrvatska ne bi trebala biti prva zemlja protiv koje će Europska komisija pokrenuti postupak pred Sudom EU radi usklađenja zakonodavstva s Direktivom“, izjavila je direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar Klarić.

Međunarodne udruge i asocijacije glazbenih izdavača i neovisnih izdavačkih tvrtki saborskim zastupnicima već su uputile dopis u kojem stoji kako Zakon ne poštuje načelo ugovorne slobode.

„Iz IMPALE (Europske asocijacije nezavisnih glazbenih izdavača) i IFPI-a (Međunarodne federacije fonogramske industrije), upozorili su da bi uvođenje bilo kojeg oblika obveznog kolektivnog ostvarivanja prava izvođača izravno kršilo Direktivu i međunarodne zakone jer bi se time onemogućilo izvođače u izboru načina korištenja i licenciranja njihovih prava", naglašava Vidmar Klarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:51