ISPOD RADARA

ZAKON O KONCESIJAMA IZNENADNO STAVLJEN NA DNEVNI RED SABORA Bulj: 'Ovim se ugrožava cijelo javno dobro, zakon je namijenjen odabranima!'

 CROPIX

NOVO - Saborska zastupnica Mosta nezavisnihlista Ivana Ninčević Lesandrić poručila je u petak, na početku glasovanja u Hrvatskom saboru, kako Most neće sudjelovati u glasovanju o zakonu o koncesijama te trgovinskom sporazumu (CETA) s Kanadom zbog "odbijanja prava na demokratsku raspravu".

"Vi se danas borite protiv naroda koji je bio prisiljen doći na Markov trg i ujedninio otoke, obalu, poljoprvrednike", prozvala je Ninčević vladajuće.

"Javna rasprava o CETA-i pridonjela bi da se hrvatski poduzetnici, poljoprivrednici i drugi stručnjaci pripreme za njegovu punu primjenu te se na taj način ostvari cilj tog međunarodnog ugovora", istaknula je.

Ispred zgrade na Markovu trgu poslijepodne se okupila nekolicima prosvjednika "Pokreta otoka" koji su nosili ručnike i transparent s natpisom "Čujete li svoje otoke" te tablice s imenima otoka – Kaprije, Cres, Biševo, Vis...

"Ne odustajemo od zahtjeva da se Zakon o koncesijama pošalje u treće čitanje. Nije to samo stvar obale nego cijele Hrvatske. Takav način da se ujutro odluči da danas zakon ide u glasovanje dovoljno govori o njemu", poručila je Antonija Dobrota iz Pokreta otoka.

U Saboru je utijeku glasanje o raspravljenim prijedlozima.

-------------------------------

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj pozvao je u petak u Hrvatskom saboru da se danas ne glasuje o Zakonu o koncesijama, nego da se taj zakon, sukladno zahtjevima udruga s otoka i priobalja, pošalje u treće čitanje.

"Svi smo upoznati da je Zakon o koncesijama donio brojne posljedice, poglavito nakon Zlatnog rata i štete koja se željela napraviti. Tim je zakonom ne samo pomorsko, već cijelo javno dobro ugroženo, a zakon je namijenjen odabranima", ustvrdio je Bulj nakon saborske stanke koju je zatražio kada je uočio da bi se o njemu ipak trebalo glasovati.

Podsjetio je i kako je glasovanje proteklog tjedna zbog burnih prosvjeda bilo odgođeno, no danas se, kaže, ipak "podvukao" za glasovanje.

Zakonom će, smatra Bulj, 'lokalni šerifi' imati mogućnost dati na upravljanje koncesijom, onaj koji je dobije imat će pravo dići hipotekarni kredit, a pravo hipoteke prebaciti na treću osobu. "Narod se digao, 30 udruga i općina uz obalu i priobalje i rekao ne te tražio treće čitanje", naveo je.

Lokalna samouprava bi, poručuje, trebala dobiti pravo odlučivati o koncesijama.

Nakon što su doznali kako je danas glasanje o Zakonu uvršteno na dnevni red sjednice, priopćenjem se oglasio i Pokret otoka, koje prenosimo u cijelosti:

Nakon prošlotjednog skidanja Zakona o koncesijama s dnevnog reda saborske sjednice, nismo dobili nikakav odgovor ni reakciju iz Vlade RH. Jutros se glasovanje Zakona naglo vraća na dnevni red te u sjeni arbitraže, preimenovanja Trga Maršala Tita i inih zabava za narod na izuzetno podmukli način odlučuje vratiti ovaj Zakon od strateške i životne važnosti za svakog građanina RH nazad na glasovanje.

Ovim nam potezom samo potvrđuju da se iza donošenja ovog Zakona kriju sumjnive namjere i da je nešto vrlo trulo u cijeloj priči. Način na koji se odnose prema svojim građanima, otočanima i ljudima koje su ih izabrali je više nego sramotan, a mi se pitamo dokle će narod šutjeti, spuštati glavu u pod i praviti se da se ovo događa nekome drugome? Zakon o koncesijama je izuzetno kompleksan, nedovoljno dobro napisan, omogućava niz koruptivnih i sumnjivih radnji na svim javnim dobrima, izuzev šuma.

Ovim će se Zakonom bez jasnih i strogih pravila i procedura omogućiti privatizacija plaža, luka, mora, energenata, polja, voda... Jednom riječju svega što našu državu čini jednom od najljepših mjesta na svijetu. Hoćemo li zaista dozvoliti da nam pred očima unište Lijepu našu do kraja?

Probudimo se ljudi dok još imamo vremena. Svi ispred Sabora u 12:00 sati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:46