DARIO ZUROVEC

Zakon o obnovi Zagreba smatra otimačinom: Jasno mi je da sam trn u oku mnogima, ali baš me briga

Zurovec je na N1 komentirao Zakon o obnovi, čiji je žestoki kritičar, te najavljeno porezno rasterećenje
 Goran Mehkek/Cropix

Dario Zurovec, saborski zastupnik i gradonačelnik Svete Nedelje u Pressingu N1 televizije komentirao je svoje protivljenje prijedlogu zakona o obnovi Zagreba nakon potresa za koji je ustvrdio da je socijalizam, a ne solidarnost.

- Solidarnost je kada vi recimo nemate i ja kao pojedinac to vidim i odlučim vam pomoći. Ali kada uzmem nekome drugome iz džepa tko ima manju platežnu moć, to nije solidarnost, to je jedna vrsta otimačine. To me podsjeća na nekakve prošle režime. Mi nismo kontra obnove Zagreba. Jesmo za obnovu, ali po puno pravičnijim modelima. Zgrade su prije potresa bile u nikakvom stanju.

Vaša imovina je vaša odgovornost. Morate u nju ulagati, plaćati osiguranje. Provjeravao sam s osiguravajućim kućama, osiguravaju starije od 1929., ali je cijena skuplja. Tu se veže još jedan problem, imate smjernice stare preko 50 godina. Tek se šezdesetih godina počelo raditi na zgradama koje bi bile otpornije na potres. Ako imamo 5,6 stanova, ne spadamo pod slučajeve kojima bi trebalo financirati konstrukcijsku obnovu. Jedan od modela koji smo predložili je da se subvencionira kamata od kredita koji bi se digao od HBOR-a. Svaki put kada država raspisuje natječaj, vjerujte da će cijene podivljati - kazao je Zurovec.

Na konstataciju voditelja da bi njegov prijedlog odgodio obnovu, Zurovec je kazao da je grad trebao uložiti u javne objekte te da bi kredit koji spominje bio dostupan svakome.

Po pitanju povlaštenih najmoprimaca koji nisu vlasnici stanova, ali imaju pravo živjeti u njima, kazao je kako treba pogledati imovinsko-pravne odnose.

'Jasno mi je da sam trn u oku mnogima'

Komentirao je i problem državnih dužnosnika koji su u sukobu interesa kada je riječ o obnovi s obzirom na to da je zatražio da se javno izjasne dužnosnici koji imaju nekretninu u centru.

- Tražio sam da se izjasne i da se suzdrže od glasanja jer definitivno imaju interes. Jasno mi je da sam trn u oku mnogima, ali zaista me nije briga - kazao je.

Na pitanje je li protiv društvene solidarnosti u prirodnim katastrofama, Zurovec je kazao kako je to krivi zaključak.

- Solidarnost i socijalizam nije isto. Solidarnost je ako vam iz svog džepa hoću dati dobrovoljno. Ali ako uzimate novac svih poreznih obveznika da bi sufinancirali nečiji život u centru grada onda je to otimanje od nekoga, to nije solidarnost - kazao je.

Ustvrdio je i da bi se transparentnost troškova kako se dio novca ne bi zamračio trebala objaviti online sa svim pojedinostima.

Odmah nakon konstituiranja novog saziva Sabora Zurovec je napustio koaliciju centra i odbio ući u klub s Dalijom Orešković i Marijanom Puljak.

Kazao je kako se najviše fokusirao na ekonomiju te da se po tom pitanju slagao s koalicijskim partnerima, a na pitanje radi li se o izdaji birača ustvrdio je da se razlike nikad nisu skrivale te da se Fokus nije obvezao da će ići zajednički s ostalim koalicijskim partnerima.

Zurovec je ranije kazao da ne može podržati politiku koja od države radi socijalni slučaj te je objasnio što je pod time mislio.

- Ako se hvalite da ste nažicali od Europe određenu svotu novaca i taj novac ne iskoristite da bi napravili poreznu relaksaciju nego će se to koristiti za kojekakve projekte, a mislim da imamo lijepo 25 godišnje iskustvo i iskustvo prošlih vlada - kazao je.

Protivi se porezu na nekretnine

Po pitanju najave o smanjenju poreza, kazao je da svako porezno rasterećenje treba pozdraviti.

- Ako se radi o 1 posto, to je zanemarivo. Moj prijedlog će biti da ide sve na 10 posto. Porez na dohodak mogao bi ići i na nulu, što se mene tiče. Deset milijardi možete napuniti iz njega u proračun. Država to praktički neće ni osjećati, ali vi na svojoj plaći hoćete - kazao je.

Zurovec se protivi porezu na nekretnine, a što se tiče zabrane rada nedjeljom kazao je da Hrvatska nije bogata zemlja i da nije u situaciji da zabrani rad nedjeljom.

- Živimo od turizma, gdje će gost nedjeljom kupiti namirnice, sami sebi smo izbili novce. Uvijek ima modela koji se mogu naći. Trebala bi zaživjeti sloboda izbora, da ljudi sami biraju žele li raditi ili ne - kazao je Zurovec za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:20