OBNOVA NAKON POTRESA

Zakon o obnovi Zagreba: Vlada prihvatila 42 amandmana, ali neki važni prijedlozi su odbijeni

Mnogi amandmani oporbe nisu prošli, među kojima i onaj Peđe Grbina (SDP) kojim je tražio proširivanje pojma srodnika u zakonu
Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski sabor raspravljao je u četvrtak o 183 podnesena amandmana na prijedlog zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa, Vlada je prihvatila njih 42 u potpunosti te šest djelomično, a glavne oporbene zamjerke bile su netransparentnost i nadzor nad trošenjem novca.

Među prihvaćenim amandmanima je i onaj Ljubice Lukačić (HDZ) u izmijenjenom obliku da se, uz ratne vojne invalide, oslobode participacije u obnovi i osobe s invaliditetom, kao i vlasnici i suvlasnici koji su u trenutku potresa u zajedničkom kućanstvu živjeli s osobom s invaliditetom. "Njime se u ravnopravni položaj stavljaju hrvatski ratni vojni invalidi i sve ostale osobe s invaliditetom”, kazala je predlagačica Lukačić.

Prošao je i amandman HSLS-ovog zastupnika Darka Klasića kojim se uređuje da u slučaju da vlasnik ili suvlasnik otuđi nekretninu u roku od pet godina od obnove mora u cijelosti vratiti sredstva koja je uložila država ili županija.

Prihvaćen je i amandman Domagoja Hajdukovića (SDP) da se u Stručni savjet za obnovu uključi i predstavnik Hrvatske obrtničke komore, kao i prijedlog Zeleno-lijevog bloka da u Stručnom savjetu bude i predstavnik Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta sveučilišta u Zagrebu.

Vladajući su prihvatili i dio tehničkih amandmana, među ostalima i one kojima se obiteljska kuća definira kao stambena zgrada veličine do 400 metara kvadratnih s najviše tri posebna dijela od kojih je najmanje jedan stan kako se pod obiteljsku kuću ne bi vodile velike proizvodnje od 10 tisuća kvadratnih metara s jednim pratećim stanom.

Također u projekt konstrukcijske obnove zgrade bit će uključeni i ovlašteni arhitekti te se izjednačava razina radnog iskustva za ovlaštene inženjere građevinarstva i ovlaštene arhitekte.

Prihvaćeni su i amandmani kojima se omogućuje obnova zgrada u slučaju bespravnih zahvata na konstrukciji zgrade na način da vlasnik ili suvlasnik podmiri troškove vraćanja zgrade u stanje prije bespravne rekonstrukcije.

Grbin: Nepravedni socijalni kriteriji za dodjelu pomoći u obnovi

Mnogi amandmani oporbe nisu prošli, među kojima i onaj Peđe Grbina (SDP) kojim je tražio proširivanje pojma srodnika u zakonu, da se srodnicima definiraju sve osobe u uspravnoj liniji. Radi se primjerice o odnosu djedova i baka i njihovih unuka.

"Primjerice nekom su djetetu preminuli roditelji i živi u kući od djeda i bake. Ta osoba neće imati prava koja za srodnike proizlazi iz zakona”, kazao je Grbin dodavši da ne samo da traži glasanje o tom amandmanu nego ukoliko se ne prihvati obratiti se Ustavnom sudu i zatražiti zaštitu.

Grbin je također ustvrdio da predloženi socijalni kriteriji za dodjelu pomoći u obnovi nisu pravedni jer osoba s prihodima od 4.000 kuna ima pravo na punu pomoć, a osoba sa 4.001 kunom prihoda nema pravo ni na što. Stoga je predložio je stupnjevanje pomoći prema tablicama.

Odbijen je i amandman Tomislava Tomaševića (Klub zeleno lijevog bloka ) da se umjesto Fonda za obnovu osnuje Zavod.

Zadnji amandman bio je onaj HDZ-ovog kluba kojim vlada podnosi saboru godišnje zvješće o učincima provedbe zakona i to najkasnije do kraja lipnja za prethodnu kalendarsku godinu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je za petak glasovanje o zakonu o obnovi Zagreba i okolice. Glasovat će se u tri dvorane te video vezom za zastupnike koji se nalaze u samoizolaciji.

Klubovi zastupnika sami će rasporediti zastupnike gdje će sjediti, dio će ih biti u sabornici, dio na galeriji, a dio u Maloj vijećnici, kazao je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:35