ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Zakon o osobnoj asistenciji kreće u srpnju, a u siječnju povećavamo naknade za njegu djece sa smetnjama u razvoju‘

Premijer je u četvrtak sudjelovao na svečanoj sjednici Povjerenstva Vlade za osobe s invaliditetom
 Ronald Goršić/Cropix

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak kako će se od siječnja povećati naknade iz Zakona o rodiljnim potporama za dopust za njegu djeteta sa smetnjama u razvoju, dok će Zakon o osobnoj asistenciji na snagu stupiti sredinom 2023., a Zakon o inkluzivnom dodatku u siječnju 2024.

"Imamo trokorak. Razgovarali smo o fiskalnim učincima ovih zakona, oni nisu mali, međutim postigli smo dogovor s ministarstvima i našli način kako da se i financijski prate njihove odredbe", rekao je Plenković.

Premijer je u četvrtak sudjelovao na svečanoj sjednici Povjerenstva Vlade za osobe s invaliditetom koja se održava u povodu nadolazećeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

U uvodnom govoru naveo je kako prema najnovijim podacima iz rujna, u Hrvatskoj živi 624.000 osoba s invaliditetom, što je čak 16 posto ukupnog hrvatskog stanovništva, od čega su 56,7 posto muškarci i 43,3 posto žene.

"Riječ je o velikoj skupini naših sugrađana i pitanje unaprjeđenja njihova položaja, prava i niza politika nameće se kao jedno od prioritetnih i Vlade i društva u cjelini", rekao je Plenković, podsjetivši na sve što je Vlada dosad učinila po tom pitanju u sklopu reforme sustava socijalne skrbi.

Premijer je, između ostalog, najavio kako će idući tjedan na sjednici Vlade biti Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama koji će na snagu stupiti u siječnju 2023. godine. Time će se povećati naknada za dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju do navršene osme godine života sa 70 posto na 125 posto proračunske osnovice mjesečno, odnosno s 2328 na 4157 kuna.

Također je rekao kako će Zakon o osobnoj asistenciji danas simbolično biti pušten u javno savjetovanje, dok će na snagu stupiti 1. srpnja 2023. godine.

Najavio je i kako je Zakon o inkluzivnom dodatku u završnoj fazi. Riječ o kompleksnom zakonu koji će na jednom objediniti sve naknade. Premijer je najavio kako je politički cilj Vlade da se taj zakon izglasa u drugoj polovici 2023., a stupi na snagu u siječnju 2024. godine.

image

Davor Božinović, Tomo Medved, Andrej Plenković i Marin Piletić

Ronald Goršić/Cropix

Piletić: Sa 150 milijuna kuna za osobnu asistenciju doći ćemo na milijardu

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić nakon sjednice najavio je kako se veće satnice za asistente očekuju s novim ugovorima početkom 2023.

"Nakon svega što je ova Vlada napravila, kad se donesu ovi zakoni, a sada su poznati i rokovi, mi smo napravili epohalan iskorak i u osiguranju pružanja dostupnosti socijalnih usluga, ali isto i povećanju materijalnih prava osoba s invaliditetom", naveo je.

Ako uzmemo u obzir da danas prosječno godišnje na usluge osobne asistencije trošimo 150 milijuna kuna, a da predviđamo već za drugu polovicu 2023. 460 milijuna kuna, a onda od 2024. milijardu - mislim da to dovoljno govori o ozbiljnosti ovoga projekta, dodao je ministar.

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena planira prosvjed zbog nedonošenja Zakona o osobnim asistentima i Zakona o inkluzivnom dodatku do kraja godine, a Piletić je podsjetio kako zakoni idu te su definirani.

"Oni su jedni od rijetkih koji ne vjeruju s obzirom na to da su i u Povjerenstvo uključene zaista gotovo sve skupine udruga koje se bave osobama s invaliditetom. Razumijem njihove razloge zbog kojih organiziraju takve aktivnosti, ali to njihovo nevjerovanje ne znači da zakon neće biti donesen i da neće imati pravo na sve usluge", poručio je.

Mirić: U 2022. napravljen velik iskorak za osobe s invaliditetom

Predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić rekla je kako oni ne idu u prosvjed jer je jako teško donijeti te zakone, ali i zato što Hrvatska od 2015. kontinuirano ulaže napor u tu problematiku.

Mirić je također izrazila zadovoljstvo što je u 2022. napravljen velik iskorak za osobe s invaliditetom, posebno u vidu ukidanja imovinskog i dohodovnog cenzusa, tako da zaposlene osobe s invaliditetom.

U idućoj godini očekuje nove natječaje i europske omotnice, ali i da se riješi pitanje što bolje pristupačnosti, građevinske, komunikacijske, orijentacijske, kao i mobilnosti za osobe s invaliditetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 16:33