UREDBA O KOEFICIJENTIMA

Zakon o plaćama prošao raspravu u Saboru, sindikalci nisu zadovoljni: ‘Vlada je izigrala dogovor, krajnje nekorektno‘

Vlada se ne bi trebala ovako igrati s povjerenjem svojih zaposlenika, poručuju

Matija Kroflin

 Ranko Šuvar/Cropix

Zakon o plaćama je ovaj tjedan upućen u proceduru te je u četvrtak o njemu u Saboru provedena rasprava. Tim se povodom oglasio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, navodeći kako su iz Vlade u više navrata obećavali sindikatima kako neće donositi zakon bez da sindikatima dostave cjelovite uredbe o koeficijentima iz kojih je moguće analizirati utjecaj tog zakona na plaće. To je ključna stvar za zaposlenike, a desilo se upravo suprotno – uredbe nismo dobili, tvrde u Nezavisnom sindikatu.

- Takav potez krajnje je nekorektan, suprotan onome što je Vlada obećavala: partnerski odnos i suradnju na izgradnji novog sustava koeficijenata. Sad se već s opravdanjem pitamo hoćemo li uopće moći na adekvatan način proanalizirati situaciju i sugerirati potrebne korekcije ili ćemo naše mišljenje morati iskazivati na ulici. Vlada se ne bi trebala ovako igrati s povjerenjem svojih zaposlenika. Problem je što i sam zakon ima ozbiljnijih mana. U svim djelatnostima unutar javnih službi, sustav ocjenjivanja mogao bi biti problematičan, navodi Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Kako tumače u tom sindikatu, za neka radna mjesta zakon je teško primjenjiv, a u javnim i državnim službama, nezrelima za adekvatno upravljanje, mogao bi više biti instrument pritisaka i zloupotreba nego nagrađivanja.

- U sustavu znanosti i visokog obrazovanja zakon bi mogao dovesti i do problema reguliranja dodataka za posebne uvjete rada te bi asistentima mogao izazvati probleme kod ostvarivanja prava na dodatak za doktorat, navodi Kroflin, uz najavu da će sindikat nastojati oba problema riješiti granskim kolektivnim ugovorom. Međutim, ono što Sindikat ne može riješiti jest pitanje izuzetaka od primjene zakona za projektna radna mjesta koja se financiraju međunarodnim i EU sredstvima.

Ti izuzeci, objašnjava Kroflin, su potrebni ne samo radi privlačenja stranih istraživača u naš sustav, već i motiviranja domaćih istraživača da se prijavljuju na strane projekte koji najčešće uključuju mogućnost isplate većih plaća u odnosu na one koje predviđa Zakon o plaćama. Vlada je po ovom pitanju u zakon uključila odredbu koja je potencijalno protuustavna i diskriminatorna spram domaćih istraživača te je propustila priliku za davanje doprinosa razvoju znanosti i visokog obrazovanja, poručuju iz Sindikata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:25