HRVATSKI SABOR

Zakon o radu i neradna nedjelja posvađali većinu i opoziciju: ‘Nije vam stalo do onih koji žive od rada‘

Iz HDZ-a naglašavaju kako Zakon o radu propisuje 50 postotno povećanje plaćanja rada nedjeljom te uvodi načelo nedostupnosti radnika

Sabina Glasovac

 Damjan Tadic/Cropix

Predložene izmjene zakona o radu (ZOR) i o neradnoj nedjelji podijelile su u četvrtak saborsku većinu i opoziciju: prvi tvrde da će zakoni „znatno“ unaprijediti radno zakonodavstvo i poziciju radnika u trgovini, drugi pak da radnici nisu dobili zaštitu koju su trebali.

SDP za ZOR kaže da je „lažni“ i da mu nije stalo da se poboljšaju uvjeti onima koji žive od svog rada.

ZOR ne jača zaštitu i sigurnost radnika, radi upravo suprotno, kazala je Sabina Glasovac prozivajući vladajuće da odbijaju ograničiti primjenu ugovora na određeno, da zanemaruju činjenicu da radnici rade i noću, u smjenama, subotom i da taj rad ne žele dodatno platiti.

Lijepe riječi za izmjene ZOR-a ne nalazi ni Katarina Peović (RF) koja tvrdi da će, ako prođe ovakav ZOR, radnici imati 30 posto manju plaću u tzv. izvanrednim uvjetima. To znači, tisuće kuna plaća manje, znači da nećete moći plaćati kredite, da ćete četiri mjeseca raditi bez prekida, poručila je građanima.

Kritizirala je i što će Sabor objedinjeno raspraviti o izmjenama ZOR-a, radu nedjeljom i suzbijanju neprijavljenog rada. To, kazala je, ukazuje na malverzaciju i manipulaciju koju želi izvesti HDZ, a to je ne ukidanje rada nedjeljom, nego smanjivanje broja radnih nedjelja.

Iz HDZ-a odbacuju takve tvrdnje i naglašavaju kako ZOR dodatno propisuje 50 postotno povećanje plaćanja rada nedjeljom, uvodi načelo nedostupnosti radnika, s određenim ograničenjima, regulira ugovore na neodređeno.

Dosadašnja norma, koju je u zakon stavila SDP-ova vlada bila je nepovoljna za radnike, dozvoljavala je da u roku od tri godine radnik može imati i 333 ugovora, a sada se ograničava na maksimalno tri ugovora na određeno, kazala je Majda Burić, ističući da će se znatno unaprijediti radno zakonodavstvo i poziciju radnika u trgovini.

Marin Miletić (Most) pozdravlja neradnu nedjelju, nedostupnost radnika nakon radnog vremena, ali i upozorava da su mnogi radnici nedovoljno plaćeni. Njih 52 tisuće ima minimalnu plaču, mnogi jedva spajaju kraj sa krajem, kazao je.

Raukar Gamulin: Loša gluma je samo loša gluma

ZLB kaže da se između dvaju čitanja ZOR-a nisu poboljšali uvjeti za agencijski, platformski rad, za prava trudnica. To je zato što vladajućima radnici i njihova prava, ipak, nisu na prvom mjestu, tvrdi Urša Raukar Gamulin.

„Ta loša gluma da se drži ravnoteža poslodavaca i radnika je ipak samo loša gluma, radnici nisu dobili zaštitu koju su trebali“, tvrdi.

Miroslav Škoro ističe da Za pravednu Hrvatsku pozdravlja svaku promjenu za dobrobiti radnika i poduzetnika, ali se i pita gledamo li stvari vatrogasno i partikularno kako je naš običaj.

Koliko se stranaca uselilo u Hrvatsku u zadnjih godinu dana, upitao se i naveo kako su to vjerojatno ljudi za koje radimo predmetne zakone.

Marijan Pavliček (HS) kaže da zakoni donose određene pomake, primjerice za rad nedjeljom, no i da ima stvari koje su mogle biti bolje, konkretno rad na određeno i agencijski rad. Bit će puno posla za državni inspektorat da se ne bi išlo na štetu najslabijih, a to su radnici, kazao je.

SDSS-ova Dragana Jeckov pohvalila je prednosti koje izmjene ZOR-a donose za sezonske radnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 19:13