DALJNJA PROCEDURA

ZAKON O UDOMITELJSTVU HNS IPAK ŠALJE NA OCJENU USTAVNOSTI Bauk iz SDP-a: 'Ako i ne padne na Ustavnom sudu, znamo gdje sigurno hoće...'

 Boris Kovačev / CROPIX

Zakon o udomiteljstvu, kako je bilo i najavljeno, HNS će nakon što stupi na snagu poslati na ocjenu ustavnosti, potvrdili su nam jučer nakon izglasavanja u Saboru, jer smatraju da nije u skladu s Ustavom s obzirom na to da se životnim i neformalnim životnim partnerima ne omogućava udomljavanje djece.

I saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, koji je također glasao za HNS-ov amandman, a protiv zakona, jučer je rekao da će potpisati takav zahtjev Ustavnom sudu, a i iz oporbenog SDP-a, kao i iz GLAS-a su ranije poručivali da je zakon diskriminatoran. Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, rekao je ako zakon već ne padne na Ustavnom sudu, sigurno će pasti na Europskom sudu za ljudska prava jer je “očita diskriminacija istospolnih parova”.

U HNS-u su pak uvjereni da je ovakav zakon eklatantan primjer diskriminacije na osnovi spolnosti i da je time povrijeđeno načelo jednakosti svih pred zakonom, te će zbog toga tražiti ocjenu njegove ustavnosti. Zahtjev za ocjenu ustavnosti poslat će Ustavnom sudu čim zakon nakon objave u Narodnim novinama stupi na snagu, a taj dokument pisat će netko od pravnika u HNS-u.

- Ustav ne sprječava zakonsko rješenje kojim se životnim partnerima omogućava udomljavanje. U prijevodu, nisu svi jednaki pred zakonom, a mi kao liberali želimo upravo to - otvorenu i tolerantnu Hrvatsku, gdje su svi - neovisno o imenu, prezimenu, porijeklu, seksualnosti, uvjerenjima - jednaki pred zakonom. I Europski sud za ljudska prava donio je presudu prema kojoj neformalni životni partneri i životni partneri mogu biti udomitelji - poručuju iz HNS-a.

S druge strane, HNS je jučer mogao rušiti zakon, no oni su prisutnošću u Saboru i glasajući suzdržano zapravo držali kvorum HDZ-u, a u prvom čitanju su njihovi ministri na Vladi i podržali Zakon. U HNS-u su očito procijenili da se ne mogu baš igrati oporbe i rušiti kvorum jer su vladajuća stranka, pa su suzdržanim glasovanjem pokazali što misle o zakonu, a kao lojalan partner HDZ-u u Saboru držali ljestve. Ne treba zaboraviti ni da im je HDZ popustio kod Zakona o udžbenicima zbog kojeg su prijetili izlaskom iz Vlade.

- Na Vladi je Zakon podržan jer nudi niz poboljšanja i u tehničkom smislu, operacionalizaciji udomiteljstva i omogućuje da udomiteljstvo postane i zanimanje, što uvelike olakšava udomljavanje - pojašnjavaju u HNS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23