ARSEN BAUK

‘Zakon po kojem se bira predsjednika Vrhovnog suda je glup. Zbog toga najviše krivim Vladu‘

Bauk je kazao i kako će do promjene zakona doći, ali ne u smislu izbora predsjednika nego v.d.-a
 Damjan Tadic/Cropix

Arsen Bauk, potpredsjednik kluba SDP-a, gostovao je u Newsroomu N1 televizije te je govorio o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Bauk smatra da ni nakon trećeg poziva neće biti izabran predsjednik Vrhovnog suda. Razlog tome je, tvrdi što se premijer i predsjednik trebaju dogovoriti, ali ne vidi da su oni voljni za dogovor.

- Ja naravno tu krivnju više svaljujem na Vladu koja nas je zbog promjene zakona dovela u ovu situaciju. Glup je. Mogu biti najvažećiji zakoni, a da su glupi i neprovedivi. Birali smo predsjednika Vrhovnog suda par puta po starim odredbama i izabrali smo ga, sad imamo nove i nismo. Prema tome, očito nešto treba promijeniti - kazao je.

Bauk je kazao i kako će do promjene zakona doći, ali ne u smislu izbora predsjednika nego v.d.-a.

- Pokušat će se potpuno izbaciti predsjednika države. To je politička kriza, ne ustavna. Trebaju se predsjednik i saborska većina dogovoriti oko toga koga će se predložiti. Ne znam čemu javni poziv. Očito je previđena situacija, kada se taj zakon donosio, da Grabar Kitarović ne bude predsjednica, a Plenković premijer. Onda su se sada malo začudili tvrdoj kohabitaciji.

U ovakvom sustavu nema prostora za dogovor. Kada bi se svi ponašali po zakonu, onda bi se susret kandidata s predsjednikom trebao dogoditi kad oni već dobiju mišljenje Odbora za pravosuđe i opće sjednice Vrhovnog suda i onda bi se znalo da će proći samo onaj s većinom glasova. I gdje je tu prostor za dogovor? Nema ga. Imat ćemo još nekoliko javnih poziva - kazao je Bauk.

'Trebali bi se u tajnosti dogovoriti'

Na pitanje kakvog to smisla ima i tko će se javiti na te pozive, Bauk je kazao da se neće javiti nitko ozbiljan jer je HDZ navikao da se na javne pozive javljaju oni s kojima se oni prije dogovore te da je tako bilo i s glavnim državnim odvjetnikom.

- Oni bi se trebali u tajnosti dogovoriti unaprijed, a to se neće dogoditi jer se predsjednik nema potrebe ispod stola dogovarati s HDZ-om - kazao je.

Bauk je kazao i kako osoba koja bude izabrana za vršitelja dužnosti na toj poziciji ne bi smjela biti dulje od 6 mjeseci.

- To ne bi trebalo biti dulje jer bi de facto jedna osoba bila predsjednik Vrhovnog suda bez odluke sabora cijeli mandat. I ja se čudim Mrčeli ako bi pristao biti v.d. dulje od toga bez legitimiteta - kazao je.

Istaknuo je i kako će se za DIP, očito, trebati intervenirati u zakon i predvidjeti kako bi on trebao funkcionirati ako nemamo predsjednika Vrhovnog suda.

'Puno smo puta padali i dizali se'

Govorio je i o rejtingu SDP-a, koji dugo nije bio ovako niza te kazao kako su oni mnogo puta padali, ali da su se i dizali i da će se to dogoditi i ovog puta.

- Nama su se događali i drugi čimbenici. Jedno vrijeme nam je upao Orah, pa Živi zid, pa Laburisti, sada je Možemo. Oni su u drugoj situaciji jer su prvi puta dobili priliku da na vlasti u Zagrebu pokažu da će i provesti ono što su obećali - kazao je.

Bauk je ustvrdio i da nije problem što HDZ ima 30 posto, nego kako je raspoređeno ostalih 70 posto.

- Situacija u Zagrebu bi se mogla preslikati na nacionalnu razinu, ali neće. Lokalni izbori su lokalni izbori, Tomašević je 10 godina bio opozicija Bandiću, nakon toga je dobio povjerenje građana. Velik dio ljudi koji je glasao za njega su bili naši glasači, ako smo zbog toga u Zagrebu kažnjeni, jer smo bili lošija opozicija, to se na razini države ne bi trebalo dogoditi - kazao je.

Komentirao je i reakciju s desnice na rezoluciju Freda Matića.

- Očito da su to teme koje još nisu potpuno zatvorene u našem društvu. Mi baš u pitanju Zakona o pobačaju imamo odluku Ustavnog suda koju Vlada još nije provela jer ne znaju kako. U Saboru imamo dva prijedloga opozicije za taj zakon koji su dijametralno suprotni. Naš koji je u skladu s time što propisao Ustavni sud, i prijedlog Suverenista koji po meni izlazi iz tih okvira - kazao je Bauk za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:22