ODVJETNICA SLOKOVIĆ

‘Žalac nije priznala krivnju. Odbacuje optužbe da je preko Rimac sređivala državni ispit za brata‘

Od 27 okrivljenika njih najmanje 7 ili 8 izrazilo je želju za sklapanje nagodbe s USKOK-om, no Žalac nije među njima

Gabrijela Žalac u pratnji policije

 Damjan Tadic/Cropix

"Gabrijela Žalac nije sklopila nikakvu nagodbu s USKOK-om. Gabrijela Žalac nije priznala nikakvu krivnju te odbacuje optužbe USKOK-a da je tražila pogodovanje kod državnoga ispita za svoga brata", rekla nam je u telefonskom razgovoru Jadranka Sloković, odvjetnica bivše ministrice, nakon što su mediji objavili informacije da je Žalac među onima koji su se nagodili s USKOK-om u prvome predmetu u kojemu je zaključena istraga protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac te 26 drugih okrivljenika, među kojima je i Žalac.

Riječ je o predmetu u kojemu bi uskoro trebala biti podignuta optužnica, a nakon što je USKOK svim okrivljenicima i njihovim odvjetnicima poslao obavijest da je istraga dovršena. Za podizanje optužnice USKOK, prema zakonu, ima mjesec dana, odnosno još dva tjedna. Kao što je Jutarnji list pisao, riječ je o jednom od dvaju predmeta koji USKOK vodi protiv Josipe Rimac, a nakon što su jedinstveni spis razdijelio na dva djela.

U jednom od spisa USKOK je ostavio optužbe koje se tiču gradnje vjetroparka Krš-Pađane, pri čemu je Rimac osumnjičena da je tvrtki poduzetnika Milenka Bašića i Dragana Stipića pogodovala pri gradnji vjetroelektrana. U drugom predmetu, onome u kojemu se uskoro očekuje podizanje optužnice, ostale su optužbe zbog kojih je USKOK otvarao istrage protiv Rimac. Ukratko, riječ je o nekoliko cjelina u kojima je, uz Rimac, osumnjičeno još 26 osoba, a koje bi se trebale naći na USKOK-ovoj optužnici.

Riječ je o sređivanju poticaja za uzgoj stoke, sređivanju potpora i poticaja za područja naseljena nacionalnim manjinama, sređivanju zapošljavanja i sređivanju prolaska na državnom ispitu. Iako je uglavnom riječ o optužbama za koje se izriču manje kazne, odnosno uvjetne kazne te dobrotvorni rad, ta optužnica bi, sudeći prema imenima osoba protiv kojih je USKOK do sada otvarao istrage, uključivala mnogo zvučnih imena.

Jedno od njih bit će i ono bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac koju USKOK tereti da je od Rimac tražila da "sredi" njezinome bratu prolaz na državnome ispitu.

Prema informacijama koje Jutarnji list ima, od 27 okrivljenika njih najmanje 7 ili 8 izrazilo je želju za sklapanje nagodbe s USKOK-om te priznavanje krivnje, no Žalac, kako kaže njezina odvjetnica, nije među njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2022 15:54