DRAMA

'ZALETJELI SU SE U NAS GLISIRAJUĆI, LAPTOP NAM SE RASPAO U STO KOMADA' Savudrijski ribari opisali incident sa slovenskom policijom

 Goran Sebelic / Ilustracija / CROPIX

Savudrijski ribari prijavili su policiji incident koji je, kako tvrde, namjerno izazvala slovenska policija, a mogao je biti poguban.

Čamac slovenske policije zaletio se, kako tvrde, punom snagom u hrvatsku ribaricu i skrenuo tek u zadnji tren. Od siline vala u ribarici je uništen navigacijski laptop. Ribari se pitaju tko će im nadoknaditi štetu i zašto se ništa ne poduzima vezano uz provokacije slovenske policije, objavio je RTL.

- U izlasku na more s dvojicom savudrijskih ribara slovenska nas je policija u ponedjeljak ujutro šest puta upozorila da se nalazimo u slovenskom moru. Hrvatska policija, i ovaj put prisutna, prepriječila je slovenskim kolegama put i upozorila ih da se nalaze u hrvatskom moru. To je ribarska svakodnevica unatrag godinu dana. No prije četiri dana, neslana šala slovenske policije nekoga je mogla stajati života, navodi u svom izvještaju RTL-ov reporter.

- Glisirajući na 60 milja, pramac u pramac, znači na metar, jedva je skrenuo i zaobišao nas na metar s boka gdje se mogao i sam zakačiti i na sajle. Od silnog vala i brzine nama je laptop pao sa stola, a mi laptop koristimo za navigaciju, za rad, koji se raspao u sto komada - rekao je savudrijski ribar David Bajok.

Dok neki ribari nisu nikad imali problema sa slovenskom policijom, drugi tvrde da su žrtve stalnih provokacija i to jednog jedinog slovenskog policajca.

- Oni dolaze ujutro, dolaze pod punim gasom blizu broda i prave valove, uvijek isti. Uvijek jedna te ista budala - kaže za RTL savudrijski ribar Amir Alagić.

Ribari koji nisu doživjeli neugodnosti pretpostavljaju kako se radi o neiskusnom kormilaru ili pukoj slučajnosti.

- Ne, to je bilo namjerno. Ono je baš bilo namjerno jer mi smo baš u tom trenutku dizali rampone na brodu i on je došao prema nama, u pramac… Do metar ispred broda on nije skrenuo - rekao je ribar David Bajok.

U međuvremenu, kazne za ilegalan prelazak u slovenske teritorijalne vode i dalje stižu, a ribari se uzdaju u obećanje Vlade da neće morati sami podmirivati astronomske dugove.

- Kod mene do sad ima više od sto kazni, moj prijatelj Diego Makovac vjerojatno ih ima nešto više - rekao je savudrijski ribar Ezio Kocijančić.

Koliko će još potrajati status quo, pitanje je koje najviše muči savudrijske ribare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:45