PROTJERAN IZ HRVATSKE

ŽALOPOJKA RATNOG ZLOČINCA: KAPETAN DRAGAN PROGOVORIO NAKON PUŠTANJA IZ LEPOGLAVE 'Zamislite, stavljaju mi lisice kad me oslobađaju, čisto ponižavanje'

 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Osuđenik za ratni zločin Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, pušten je u subotu rano ujutro iz lepoglavskog zatvora, a potom je i protjeran iz Hrvatske.

Vasiljkovića su u Lepoglavi u ranim jutarnjim satima preuzeli policajci koji su ga prebacili do graničnog prijelaza Bajakovo gdje je oko 9,30 sati protjeran iz Hrvatske temeljem rješenja sa zabranom ulaska i boravka na području Europskog gospodarskog prostora u trajanju od 20 godina.

Za srpski Kurir je po dolasku u Srbiju ispričao kako su ga zatvorski čuvari probudili u pet sati ujutro, rekli mu da se obuče, dali mu papir da je slobodan, a onda mu vezali ruke lisicama i utrpali u policijski kombi.

- Zamislite, stavljaju mi lisice kada me oslobađaju, to je bilo čisto ponižavanje, rekao je za Kurir.

- Potom sam ih lijepo pitao ima li grijanja u kombiju, jer je bilo - 4°C. Naravno, grijanje nisu uključili i ja sam više od pet sati bio u tankoj košulji, mislio sam da ću dobiti upalu pluća. Molio sam ih da mi, kada su stali na pumpi, da im dam novac i da mi kupe nešto toplo da se zagrijem, ali nisu ni to htjeli. To je tako primitivno, ogorčeno je ispričao počinitelj užasnih zločina 1991. godine. Prema presudi, dokazano je da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar

Vasiljković tvrdi da je sve vrijeme nakon puštanja iz kaznionice bio s lisicama na rukama, svih pet sati, da mu nisu dopustili niti da ode do toaleta.

- To je bilo tako bijedno i nepotrebno. Kad smo došli do graničnog prijelaza Bajakovo-Batrovci ja sam već jako živčan i počeo sam ih psovati i tek onda su me pustili do toaleta. Tu su me doslovce izbacili iz marice, rekao je Dragan Vasiljković po izlasku.

- Kada sam ušao u Srbiju, prvo što sam rekao bilo je "Napokon ljudi!" Moram dodati da su mi zabranili ulazak u Hrvatsku 20 godina.

Potom je istaknuo da je napisao knjigu koja će se zvati "Grehom rođenja" i da će uskoro biti objavljena.

- U njoj sam opisao što sam proživio. To je najgore mjesto na svijetu, gdje su pripadnici jednog naroda toliko driskriminirani u odnosu na drugi narod, kao što su Srbi diskriminirani u Lepoglavi!, tvrdi Vasiljković

- Navest ću primjer, otkrio sam da postoje 63 slučaja slična mome za koje ne postoji ni najmanji optužujući dokaz. To je strašno da vi možete nekoga osuditi na 20-30 godina zatvora bez ijednog provjerljivog dokaza, nego na temelju svjedoka koji daje "časnu hrvatsku reč" i to je dovoljno za osudu Srbina. U zatvoru sam čitao Kurir, našli smo način da mi prokrijumčare jer sam bio izoliran. Dobivao sam ilegalno srpski tisak, imao sam i ilegalni telefon, tako da nisu mogli da me drže u apsolutnoj izolaciji. Nitko po hrvatskom zakonu ne može biti u izolaciji duže od 30 dana, a mene su držali sve do kraja u totalnoj izolaciji, rekao je.

Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 02:31