SKANDAL U ZADRU

Zamijenili identitete na gradskom groblju: ‘Majku su mi pokopali u Salima umjesto druge žene‘

Iz komunalne tvrtke ‘Nasadi‘ ogorčenom sinu rekli su kako bi ‘voljeli da sve prođe u miru i tišini‘, ponudili su i da će platiti pogreb
Branko Hrnjak kraj majčine osmrtnice
 Luka Gerlanc/CROPIX

Ivanka Hrnjak, 86-godišnja žena koja je preminula u ponedjeljak u svom domu u Zadru, trebala je biti pokopana u četvrtak u podne na gradskom groblju Belafuža. Međutim, njezin se pogreb nije održao zato što je nesretna žena, na užas i zaprepaštenje svoje obitelji, već pokopana dan ranije. Umjesto na zadarskoj Belafuži, Ivanka je sahranjena u Salima na Dugom otoku, u grobnici druge žene, jer su im “Nasadi”, komunalna tvrtka koja je organizirala oba ukopa, zamijenili identitete, piše portal Zadarski.hr.

Da je umjesto svoje majke umalo pokopao drugu ženu, njezin sin jedinac Branko, koji se do zadnjeg dana brinuo o Ivanki i na čijim je rukama preminula, to je saznao na dan sprovoda, u četvrtak, kad su ga nazvali iz “Nasada”.

- Bilo je oko 8 sati i 30 minuta kad me nazvala njihova djelatnica i rekla mi da imaju veliki problem, ali da o tome ne može govoriti preko telefona. Čekao sam ih ispred kuće da dođu i kažu mi 'da im je žao, ali da se dogodila zamjena identiteta i da je moja majka pokopana izvan Zadra'. Nisu mi rekli gdje je, niti kako su otkrili da su pokopali drugu osobu. Samo da će pokušati s drugom obitelji dogovoriti da danas izvade tijelo kako bih ja u petak mogao sahraniti majku. Preko svoji veza sam saznao da mi je majka u Salima - govori šokirani Branko Hrnjak kojega su nakon toga odveli u mrtvačnicu na gradskom groblju da identificira tijelo nepoznate žene.

- Rekao sam im da to nije moja majka, da je to meni potpuno nepoznata žena koju vidim prvi put u životu. Nakon toga nazvao me direktor 'Nasada', predstavio se i rekao kako bi 'volio da sve prođe u miru i tišini' i kako će oni 'snositi sve troškove za ono što se dogodilo'. Nudili su platiti pogreb. Ne hvala, meni to ne treba, još uvijek imamo toliko da bih mogao platiti majčin sprovod - nastavlja utučeni čovjek koji, u trenutku kad bi trebao oplakivati svoju majku, proživljava noćnu moru zbog koje je u obiteljsku grobnicu umalo pokopao potpuno nepoznatu ženu. I da je njemu potpuno nepoznata obitelj na otoku već sahranila njegovu majku.

- Svjestan sam ja trenutne situacije u našem društvu i svega što nas okružuje, ali ovo je stvarno nedopustivo. Ovo je neoprostivo. Nema riječi opravdanja niti izvinjenja, pogotovo to da im je gužva, kako su mi rekli. Meni to ništa ne znači jer je ovo ispod svake ljudske razine. Sve to što mi nude neka zadrže za sebe, ja sam izgubio majku. Danas u podne trebao sam je pokopati - govori Hrnjak za Zadarski.hr.

U trenutku kad je vođen ovaj razgovor, čekao je informaciju o tome kad će biti obavljena ekshumacija na Dugom otoku.

- Obećali su mi da će majku večeras dovesti u Zadar kako bi sutra, u petak, bio pogreb. Nemam auto, ali sam ću ići u Gaženicu dočekati taj trajekt. Hoću je vidjeti, biti siguran da je to moja majka. Ja im više ništa ne vjerujem - zaključuje Branko Hrnjak.

Direktor 'Nasada': 'Duboko se ispričavam'

- Jedino što mogu u ovom trenutku jest najdublje se ispričati i jednoj i drugoj obitelji. To sam već učinio telefonskim putem, a sad to ponavljam javno. Jednostavno nemam riječi opravdanja za ono što se dogodilo, sigurno je da ćemo poduzeti mjere među svojim zaposlenicima kako se ovako nešto nikad ne bi ponovilo. Nažalost, znam da ne mogu vratiti vrijeme i ovo popraviti, ali još jednom se najdublje ispričavam - rekao je direktor “Nasada” Josip Krnčević.

Umrla je od srčanog zastoja

- Majka je umrla od srčanog zastoja u svom domu. Bio sam s njom. Hitna je došla vrlo brzo, bili su jako profesionalni, ali pomoći više nije bilo. Nakon toga stigao je mrtvozornik i 'Nasadi' kojima sam odmah povjerio organizaciju majčinog pogreba.

Pitao sam ih odmah hoće li ponijeti njezinu robu koju je sama pripremila prije smrti, rekli su da dođem ujutro u njihove prostorije da dogovorimo sve oko pogreba. To sam i napravio, sve smo preko njih organizirali, sam sam polijepio osmrtnice po gradu i javio rodbini u Mostaru i Slavoniji da je pogreb u četvrtak u podne... Što ću sad nakon svega? Ne znam više što da vam kažem, eto - govori šokirani čovjek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 06:20