NAKON OSTAVKE

Zamjena za Prgometa: Ovaj Plenkovićev čovjek novi šef zagrebačke Skupštine i GO HDZ-a?

Čini se da je opcija s Domagojem Miloševićem otpala. Neki HDZ-ovci su nezadovoljni što se situacija u vezi sa Zagrebom sporo odvija
Mislav Herman
 Damir Krajac/Cropix

Mislav Herman najvjerojatnije će naslijediti Dragu Prgometa na mjestu šefa zagrebačke Skupštine. Informacije su to iz izvora bliskog vrhu stranke. Prgomet je jučer podnio ostavku na tu funkciju kako bi se više posvetio poslu na Klinici, ali će, navodno, ipak ostati zastupnik u Skupštini. Iako je njegove kolege ostavka iznenadila, činjenica je da je Prgomet takvu mogućnost najavio još prije godinu dana.

image
Mislav Herman
Bruno Konjevic/Cropix

Neslaganje s Mikulićem

- Ne mislim da iza njegova odlaska stoji neka posebna priča. Istina je da se on i šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić nikad nisu slagali, ali vjerujem da se on zasitio politike i da se doista želi posvetiti struci, ima dosta znanstvenih projekata, a to je sve zahtjevno - smatra jedan zagrebački HDZ-ovac.

Zanimljivo je, međutim, da se ime gradskog zastupnika Mislava Hermana u stranci spominje u još nekim kombinacijama. Neki članovi kažu da bi on uskoro mogao postati v.d. predsjednika zagrebačkog HDZ-a, a dio ih ne isključuje mogućnost da s te funkcije uđe i u gradonačelničku utrku, iako je to još upitno.

- Vrlo je izgledno da će Herman biti novi šef Skupštine, a što se ostalog tiče, u vrhu stranke još nisu donesene konačne odluke. Puno toga, naime, ovisi o odluci kada će se nastaviti proces unutarstranačkih izbora - kaže jedan od naših sugovornika. Ističe kako se na tu odluku još čeka. Naime, iz vrha stranke najavljivali su da će o tome odlučiti do kraja rujna, ali zasad još nema novosti. Proces unutarstranačkih izbora, podsjetimo, prekinut je zbog koronakrize, nakon što je u ožujku izabrano vodstvo stranke. Prijašnji plan je bio da se izbori nastave najesen, ali je epidemiološka situacija sve zakomplicirala, pa se razmišljalo da se sve odgodi do iza lokalnih izbora u svibnju 2021. No, čini se da su u HDZ-u dijelom odustali i od toga.

Nekoliko scenarija

- HDZ nakon dosta vremena ima šansu osvojiti neke veće gradove, a posebno nam je važan Zagreb, ali tu prethodno trebamo riješiti situaciju oko novog vodstva te organizacije. Vrijeme je za nove ljude - kazao je sugovornik iz HDZ-a, dodajući kako tu sada ima nekoliko scenarija. Jedan od njih je da se izbori opet provedu djelomično, odnosno, da se za sada izaberu predsjednici i potpredsjednici gradskih, općinskih i županijskih organizacija, dakle, oni koji se biraju izravno, dok bi se izbor za ostale funkcije na koje se kandidate bira delegatskim putem odgodilo na još neko vrijeme.

- To je jedna od izglednih opcija - potvrdio je naš sugovornik, dodajući na primjeru Zagreba da bi se u toj opciji izabrao samo novi šef te organizacije te njegovi potpredsjednici. Druga opcija je da sadašnji šef Andrija Mikulić podnese ostavku, o čemu se neko vrijeme spekuliralo ili da se ogranak jednostavno raspusti. U tom slučaju bio bi imenovan vršitelj dužnosti koji bi na tom mjestu ostao do redovnog izbora novog šefa.

- Koliko sam čuo, bilo je nekih razgovora da Mikulić podnese ostavku i da se kao v.d. imenuje Herman koji bi poslije išao i na redovni izbor jer u stranci na njega računaju, a dobar je i s Plenkovićem - kazao je naš sugovornik. Kaže da mu se čini da je opcija s Domagojem Miloševićem otpala.

Neki HDZ-ovci jučer su bili jako nezadovoljni što se situacija oko Zagreba sporo odvija.

- Ne znam što će se događati sa Zagrebom. Stalno se govori da imamo ozbiljan plan krenuti na veće gradove, a još se ništa nije riješilo, niti ima službenih odluka. Ne znamo ni kad je nastavak izbora u stranci, niti imamo prave kandidate. Čini mi se da opet idemo na ruku Milanu Bandiću - komentirao je jedan HDZ-ovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:28