OBRAČUN

ZAMJENICA OPTUŽUJE ZAGREBAČKOG ŽUPANA ZA POLITIČKU OSVETU: Naredili su mi smjenu SDP-ovih pročelnika zbog Zmajlovićevih kritika na račun župana Kožića

“Koriste se neistinama. Samo predlažem jedan upravni odjel manje i neke preinake”, ističe župan
Stjepan Kožić
 Ronald Goršić / CROPIX

Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, ovaj je tjedan poslala mail pročelnicima Velimiru Kokotu i Mireli Katalenac u kojem ih moli da dobrovoljno odstupe sa svojih pozicija.

Kako je navela, naputak za takvu odluku dobila je od župana Stjepana Kožića i potpredsjednika njegove stranke Vlade Horina, koji joj je osobno na sastanku prenio županov zahtjev. Kao razlog odstupanja navedeno je “političko vrijeme pred nama”.

Većina u skupštini

Kako bi se u potpunosti shvatila pozadina ovog zahtjeva, potrebno je dati još neke dodatne informacije. Važno je napomenuti da je u početku ovog saziva Skupštine većinu držala koalicija HSS i SDP-a, no onda je došlo do velike rošade u kojoj je HDZ preuzeo većinu u Skupštini.

Aktualni župan Kožić napustio je potom HSS i osnovao vlastitu stranku te prekinuo suradnju sa SDP-om, pa tako sada većinu u Skupštini drže HDZ, stranka Milana Bandića te Kožićeva nezavisna lista s još nekoliko stranaka. Druga važna informacija jest da su spomenuti pročelnici članovi SDP-a, ali su posao dobili prije dvije i pol godine preko javnog natječaja te ih se ne može samo tako smijeniti. I treće, čelnici lokalnog SDP-a posljednjih su nekoliko tjedana intenzivno napadali župana Kožića zbog netransparentnog korištenja sredstava iz Fonda za pomoć gospodarstvu u doba pandemije koronavirusa.

Niža pozicija

S time na umu vraćamo se na zahtjev za dobrovoljnim odstupanjem. Kokot i Katalenac su, očekivano, odbili napustiti svoju poziciju te su poslali pismo županu Kožiću u kojem traže da im navede razloge zbog kojih moraju otići. Odgovore nisu dobili.

- Sve češće kruže priče o tome da će se moj odjel spojiti s drugim te da time ja više neću biti pročelnik, nego ću biti stavljen na neku nižu poziciju ili pak pušten - kaže Velimir Kokot, pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju.

Kod njegove kolegice Mirele Katalenac je slično, samo što se u njezinu slučaju ne bi radilo o spajanju ureda, nego o razdvajanju. Njezin odjel, kaže, drži pola proračuna i teško se može spojiti s još jednim odjelom, tako da bi u tom slučaju od njega napravili dva zasebna kabineta. I u toj je situaciji njezina budućnost upitna.

O istinitosti zahtjeva pitali smo i zamjenicu župana Nadicu Žužak, koja je također članica SDP-a.

- Horina mi je rekao da Mihael Zmajlović, predsjednik SDP-a Zagrebačke županije, bombardira župana te da zato više nije moguća suradnja s pročelnikom Kokotom i pročelnicom Katalenac. Uz to je naveo da nam dolazi burno političko vrijeme te da je zato najbolje da odstupe. Drugim riječima, oni su sada na krivoj strani - kaže nam Žužak.

Preustroj

Vlado Horina, međutim, demantira da mu je župan Kožić uputio ikakav zahtjev te tvrdi da nije tražio da pročelnici odstupe. On nam je potvrdio da je imao sastanak sa Žužak, no naveo je da su samo “politički razgovarali jer je SDP krenuo u intenzivnu kampanju” za parlamentarne izbore, a cilj sastanka je bio da “naša politika u županiji funkcionira normalno”.

U službenom odgovoru na naš upit župan je najavio da će na Skupštinu poslati prijedlog o preustroju Županije jer je postojeći sustav pokazao “određene manjkavosti”.

- Predlažem jedan upravni odjel manje, kao i određene preinake postojećih odjela kako bi rad bio učinkovitiji - rekao je Kožić te dodao da će prijedlog u ponedjeljak na javno savjetovanje.

O SDP-ovim prozivkama kaže da je su dio njihova plana da on odstupi pa da zamjenica Žužak preuzme vlast u Županiji.

- Budući da sam odbio njihov prijedlog, odlučili su ići u agresivnu medijsku kampanju protiv mene, a koriste se neistinama poput ovih za koje me trenutno optužuju - kaže Kožić te za kraj svima poručuje da rade posao za koji su plaćeni i da se ne bave politikantstvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:14