KORONA U EUROPI

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a otkrila kako stojimo u usporedbi sa zemljama koje su uvele lockdown

Deveti smo po smrtnosti, a osmi po broju novooboljelih, kazala je Ivana Pavić Šimetin
 Damir Krajač/Cropix

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kazala je da je među testiranjima sve veći postotak zaraženih osoba iako indikacije za testiranje ostaju iste.

- 'Brza' testiranja pomažu kako bi se rasteretilo PCR testiranje i dobio brži nalaz što je jako bitno kako bi zaražena osoba promijenila ponašanje. Tim testovima testiraju se osobe koje već imaju simptome - kazala je.

- U posljednjih 14 dana na 100 tisuća stanovnika oboljelih je u Hrvatskoj 781. Deveti smo po smrtnosti, a osmi po broju novooboljelih - kazala je.

Zemlje koje su uvele djelomični 'lockdown' i zatvorile javna mjesta okupljanja, poput Slovenije, Francuske, Češke i Belgije - ispred su Hrvatske i po broju zaraženih i po broju smrtnih slučajeva, naglasila je. Da bi se pokazali pravi rezultati, kaže, treba proći više od dva tjedna.

Govoreći o nabavci cjepiva protiv Covida Ivana Pavić Šimetin je kazala kako je Hrvatska već gotovo deset godina u procesu tzv. združene nabave u okviru Europske unije.

U tom smo preocesu osigurali doze AstraZenece Johnson&Johnsona i Pfizera za cijepljenje više od polovice stanovništa. Cijepiti se mora dvaput, dodala je. Ono će biti dobrovoljno, kao i protiv gripe, a za sve ugrožene i strateški važne skupine bit će besplatno, potvrdila je Šimetin.

- Vjerujemo da ćemo, u odnosu na druge zemlje brzo imati cjepivo. Ne zna se kakva je situacija s djecom. Najvjerojatnije će cjepiva biti samo za odrasle, a oni koji su preboljeli Covid u povoljnoj su situaciji oko tri mjeseca. Za kolektivni imunitet primjerice kod ospica procijepljenost uz one koji su bolest preboljeli mora biti više od 90 posto stanovništva, kazala je. Naglasila je kako je pandemija promijenila stav populacije o cijepljenju i više će se građana odlučiti za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:39