IVANA PAVIĆ ŠIMETIN

Zamjenica šefa HZJZ-a: ‘Do ljeta bi u Hrvatskoj moglo biti cijepljeno 50% starijeg stanovništva‘

‘Cilj je utrošiti sve dobivene doze cjepiva što prije, prvo cijepiti prioritetne skupine te ne izgubiti niti jednu dozu‘
Ivana Pavić Šimetin
 Zeljko Puhovski/Cropix

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin govorila je u emisiji Novi dan N1 televizije o cijepljenju protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

Dobra je vijest što do kraja ovog mjeseca u Hrvatsku stiže 507 tisuća doza cjepiva, no i to je manje od onoga o čemu se razgovaralo tijekom jeseni.

- Ali to je sudbina i činjenica koja se dogodila diljem Europske unije, rekla je Pavić Šimetin.

Ipak, cilj je utrošiti sve dobivene doze cjepiva što prije, prvo cijepiti prioritetne skupine te ne izgubiti niti jednu dozu.

- To su upute koje stalno idu zavodima za javno zdravstvo. Ono što dobijemo moramo brzo, efikasno i na dobar način upotrijebiti i to je ono što mi možemo napraviti, rekla je Pavić Šimetin za N1 i dodala da bi se sigurno moglo dogoditi da do početka ljeta u Hrvatskoj bude cijepljeno 50 posto starijeg stanovništva.

- Građani će dobiti svoj termin cijepljenja i mjesto cijepljenja na način kako su se prijavili za cijepljenje putem platforme. Na mail će dobiti potvrdu s terminom i mjestom cijepljena, a to će ovisiti o tome koju su općinu naveli kao mjesto gdje bi se cijepili. To ne mora biti ista ta općina, može biti i prva najbliža sljedeća, u kojoj bude dostupno cjepivo, rekla je Pavić Šimetin.

Termin će ovisiti o dobi osobe koja se prijavila za cijepljenje, kao i o njezinim kroničnim bolestima.

Za cijepljenje se već prijavilo više od 20 tisuća ljudi, a cijepiti se želi njih oko 600.000.

Raste broj građana koji su cijepljeni jednom dozom, a smanjuje se broj ljudi koji primaju drugu dozu.

Pavić Šimetin se osvrnula i na nove sojeve virusa, poput njujorškog soja. Novi sojevi se ne mogu detektirati PCR dijagnostikom već je potrebno sekvencioniranje, a to je zahtjevna metoda.

- Pojava svih tih novih sojeva je još jedan dokaz da se što žurnije treba cijepiti što više ljudi, jer virus traži svog domaćina, traži svoj put, što duže bude među nama, to ima više izgleda da se promijeni, tražeći da ostane u svom domaćinu što duže, pojašnjava Pavić Šimetin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:42