MARIN MRČELA

Zamjenik šefa Vrhovnog suda mijenjao bi Ustav: Bolje da si mi suci sami biramo predsjednika, nego da to radi politika

‘U ime Vrhovnog suda, mogu reći, da ćemo postupiti po zakonu i da ćemo dati svoje mišljenje o kandidatu‘, rekao je Marin Mrčela
Marin Mrčela
 Goran Mehkek/Cropix

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela gostovao je u Dnevniku HRT-a i govorio o izboru predsjednika Vrhovnog suda. Rekao je da su prijepori oko toga političke naravi pa bi bilo dobro promijeniti sustav kako bi suci sami mogli birati predsjednika Vrhovnog suda.

- Na taj način bi politika bila isključena u potpunosti. Na ovaj način, kao što je politika uključena sa svim prijeporima, pojačava se dojam da politika ima utjecaj na pravosuđe, rekao je Mrčela.

Upitan na koja bi pitanja trebali odgovoriti kandidati, Mrčela kaže:

- Trebali bi odgovoriti na pitanja kako misle upravljati Vrhovnim sudom kao najvišim sudom u Republici Hrvatskoj. Proučit ćemo te programe, nadam se da ćemo ih dobiti, i onda ćemo vidjeti kako se misli dalje raditi. Veselim se vidjeti te programe. Obično ljudi koji su iznutra znaju što treba napraviti. Kada netko izvan sudbene vlasti piše program, i to zna biti zanimljivo.

Odaziv na natječaj nije bio slab, smatra Mrčela.

- Imamo petero kandidata, to nije malo. Ne mislim da ih treba biti 28, ali vjerojatno svatko tko misli da zaslužuje tu poziciju se javio, rekao je.

Kada je riječ o kandidatkinji predsjednika Zorana Milanovića, Zlati Đurđević, Mrčela kaže da on ima pravo predlagati koga želi.

- Naravno, on bi trebao predložiti nekoga od onih koji su se javili na poziv. Ja ne mogu nagađati hoće li se to dogoditi ili ne. Kada prijedlog dođe na Vrhovni sud, održat će se opća sjednica, mi ćemo dati svoje mišljenje, ono ne obvezuje nikoga. Onda ćemo vidjeti. Možda bi bilo bolje da to mišljenje obvezuje. To je bila preporuka GRECO-a, da se struci da veći utjecaj na izbor. Da se smanji utjecaj politike, kaže Mrčela i dodaje da ne zna hoće li Đurđević biti odabrana jer je podržava predsjednik države, ali ne i predsjednik Vlade.

- Bit ćemo pametniji kad prođe čitav postupak. U ime Vrhovnog suda, mogu reći, da ćemo postupiti po zakonu i da ćemo dati svoje mišljenje o kandidatu. To sada ovisi o tome hoće li Sabor odabrati osobu koju predloži ovlašteni predlagač, ako se to ne dogodi, onda se vjerojatno sve ponavlja. Dokle to može trajati, ja ne znam. Ako se ne uspiju dogovoriti, onda dok nekome ne istekne mandat, kaže.

Ako do srpnja, što je zakonski rok, ne dođe do dogovora, funkciju predsjednika Vrhovnog suda kao trenutni zamjenik, preuzima Mrčela. Kaže da u zakonu nije jasno određeno do kada bi on ostao na toj funkciji.

- Ovo što se događa, argument je u prilog ovome što smo rekli da struci u potpunosti treba ostaviti da bira svog predsjednika. Tu trebaju izmjene Ustava, a za to opet treba politički konsenzus. Ako je političarima stalo da ne postoji dojam da oni utječu na bilo što u sudbenoj vlasti, onda vjerujem da će se lako dogovoriti da izmjene Ustav u tom dijelu, rekao je Mrčela za HRT.

Osvrnuo se i na stanje u pravosuđu i povjerenje građana u taj sustav. Ističe da tome ne pridonose ni druženje osječkih sudaca sa Zdravkom Mamićem, kao ni druženje splitskih sudaca sa Željkom Kerumom.

- Naravno da suci moraju paziti s kim se druže i naravno da nije primjereno da se druže s osobama koje su im stranke u postupku, a osobito s onima koji su okrivljenici. Korupcija u pravosuđu postoji, ali ona nije kao što se obično želi predstaviti široko rasprostranjena. Velika većina sudaca svoj posao radi predano i savjesno, iz godine u godinu imaju manji broj neriješenih predmeta i predmeti se brže rješavaju. Na Vrhovnom sudu je u zadnje četiri godine broj predmeta smanjen za više od 5000, a broj dana koji je potreban da se riješi je smanjen za jedno 20-ak dana. To još nije kako bi trebalo biti, ali ide na bolje. To ljude ne zanima previše jer se lakše klika na ono što je ružno, rekao je Marin Mrčela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:26