NEMA DŽABE

ZAMP NIKOGA NE ŠTEDI Osnovnoj školi naplatili izvođenje pjesama na otvorenju

 Zvonimir Barisin / CROPIX

Svjedok sam brojnih događanja na kojima su bez naknade nastupali glazbenici, klape, glazbena društva i orkestri, a da organizatori tih događanja ZAMP-u nisu platili ni lipe na ime autorskih naknada. Niti im je ZAMP ikada ispostavio račun, piše Slobodna Dalmacija.

Sve do poziva upućenog ravnateljici novootvorene Osnovne škole “Bijaći” u Kaštel Novom, profesorici Jadranki Šošić, kojoj je ZAMP poslao obrasce koje je zbog organiziranja glazbene priredbe dužna popuniti te prijaviti popis izvođača i izvedenih skladbi, kao i broj posjetitelja događaja u Kaštelima. U ovom slučaju uistinu događaj, dakle svečanost otvaranja nove škole, a ne glazbenu priredbu, kako tvrde u ZAMP-u.

Da stvar bude još neshvatljivija, prigodom otvaranja nove škole u Kaštelima, prve izgrađene nakon 35 godina, i preseljenja “Bijaća” nakon 103 godine iz stare zgrade, klapa “Cambi” izvela je dvije himne, hrvatsku i europsku, za koje se, prema našem istraživanju, uopće ne plaćaju autorske naknade jer su autori teksta i glazbe obiju himni umrli prije više od 70 godina. Na istom događaju prijatelj škole Duško Mucalo otpjevao je jednu pjesmu te je, kao i svi izvođači, nastupio besplatno.

Da o tom događaju nije izvijestila Slobodna Dalmacija, škola “Bijaći” vrlo vjerojatno nikada ne bi dobila zahtjev za plaćanje autorske naknade, o čemu svjedoči njihovo priopćenje.

“Iz teksta u Slobodnoj Dalmaciji, objavljenog 12. travnja 2014. pod naslovom ‘U školu za 21. stoljeće uloženo 60 milijuna kuna’, autora Jakova Žarka, vidljivo je da je prilikom otvaranja škole održan nastup HGD-a ‘Zrinski’, klape ‘Cambi’ i Duška Mucala. Budući da se radi o javnom izvođenju glazbe, odnosno autorskih djela, organizator je po zakonu dužan prijaviti priredbu i za to platiti odgovarajuću autorsku naknadu. Škole i školske priredbe nisu oslobođene plaćanja naknade, osim u slučajevima u kojima se glazba koristi u edukacijske svrhe.

S obzirom na broj posjetitelja i dostupne informacije, organizatoru priredbe otvaranja nove zgrade osnovne škole u Kaštel Novom naknada će biti određena nakon što ravnateljica škole, kao organizator, popuni formulare sa svim upitima”, stoji u ZAMP-ovu dopisu.

Nadalje navode kako su, sukladno dopisu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ravnatelji osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj upoznati s obvezom plaćanja autorskih naknada pri organizaciji ovakvih priredbi.

Na naše pitanje odnosi li se ZAMP prema svima jednako, odgovor je potvrdan.

“Organizatori glazbenih događanja na kojima se javno izvode autorska djela po zakonu su dužni prijaviti manifestaciju ZAMP-u i za to platiti autorsku naknadu po tarifi uvjetovanoj brojem posjetitelja, prihodima, troškovima i slično. Ako netko ne prijavi javno izvođenje glazbenih djela, ZAMP mu može naknadno obračunati autorsku naknadu”, navode iz ZAMP-a.

Da kojim slučajem mediji nisu objavili tko je nastupao prigodom otvorenja nove škole, za prethodni odgovor iz ZAMP-a teško bi se moglo kazati da je vjerodostojan.

Ravnateljica škole “Bijaći” Jadranka Šošić da kako ona kao legalist ne dvoji o obvezama koje treba ispoštovati, ali smatra da treba preispitati opravdanost određenih zakonskih odredaba koje u isti rang stavljaju koncert sa svečanosti otvaranja nove školske zgrade, piše Slobodna Dalmacija.

– Svi sudionici koji su glazbom uveličali našu svečanost, većinom nekadašnji polaznici škole “Bijaći”, došli su s radošću i bez ikakve naknade. Nije mi poznato da su drugi u sličnim prigodama imali ovakvih iskustava pa su mi potraživanja ZAMP-a, nastala slijedom naknadnih pretraživanja novinskih članaka, prilično apsurdna – kazala je ravnateljica Šošić koja će, nakon što ZAMP-u proslijedi popunjene obrasce, platiti nastup Mucala koji je otpjevao jednu pjesmu, i to u iznosu od 168 kuna plus PDV, kako su izračunali u ZAMP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:40