LOKALNI IZBORI

Zanimljive političke utakmice i izvan velikih gradova: Bit će vruće u Požegi, Lovreću, Imotskom..

Za načelnicu Lovreća, ovoga puta kao nezavisna, kandidirala se Anita Nosić, nekadašnja HDZ-ova načelnica koja se našla u aferi
Ivan Budalić, Anita Nosić i Dalibor Domitrović
 Cropix

Daleko od svjetala velikih gradova, na lokalnim izborima 16. svibnja, zanimljive političke utakmice igrat će se u nizu manjih gradova gdje su koalicije stvorene za tu prigodu više nego zanimljive.

U Požegi, čijem je aktualnom gradonačelniku, bivšem HDZ-ovcu Darku Puljašiću, otkriveno da je sudjelovao u namještanju natječaja za energetsku obnovu, nakon čega je podnio ostavku na sve stranačke dužnosti, troje je kandidata za gradonačelnika. To su predsjednik županijskog HDZ-a Željko Glavić, kojega uz HDZ podupire i HSU, Dijana Krpan (DP) i Mitar Obradović (SDP).

Šest lista konkurira za 19 mjesta u gradskom vijeću: DP-ova, HDZ/HSU-ova, HSLS-ova, Mostova, SDP-ova te koalicijska lista Čačićevih Reformista, HSS-a Braće Radić i Stranke hrvatskih umirovljenika.

Za gradonačelnika Iloka, kojim 'vlada' nezavisna Marina Budimir, četvero je kandidata: Renata Banožić iza koje stoji koalicija HDZ/HSLS/HSP/HSU, Marina Budimir, nezavisni, odnosno kandidat grupe birača Vilim Čuljak te Pero Ćosić (Demokratski savez nacionalne obnove, Desno).

U Ogulinu na Domitrovića (SDP) HDZ šalje Lipošćaka

U Ogulinu, kojim je nakon godina HDZ-ove vladavine, mjesto gradonačelnika 2017. izborio SDP-ov Dalibor Domitrović, a SDP-ova lista na prijevremenim izborima u ožujku 2019. uspjela osvojiti i većinu u Gradskom vijeću, HDZ na Domitrovića šalje Tomislava Lipošćaka, bivšeg saborskog zastupnika, a Domovinski pokret Marija Puškarića.

Aktualni gradonačelnik Gospića, HSP-ovac Karlo Starčević koji je na lokalnim izborima prije četiri godine sa samo stotinjak glasova pobijedio HDZ-ovog Petra Krmpotića, ponovno je u izbornoj utakmici sa još četvero kandidata: SDP-ovim Ivanom Starčevićem, HDZ-ovim Mariom Stilinovićem, DP-ovom Mirjanom Vrkljan Radošević te Nikolom Šimunićem, kandidatom stranke LiPO, bivšeg HDZ-ovca i aktualnog župana Darka Milinovića.

U Kninu, čiji se aktualni gradonačelnik Marko Jelić kandidirao za župana Šibensko-kninske županije, šest se kandidata vidi na tom mjestu: aktualni zamjenik šibenskog župana, HDZ-ov Nikola Blažević, HSLS-ov Ilija Čičak, nezavisni Marijo Ćaćić, inače aktualni zamjenik gradonačelnika, SDSS-ova Anja Šimpraga te Adrijana Franjkić (Hrvatski suverenisti, HKS, Hrast, NHR) i Robert Okadar (DP, Most, Loza).

U obližnjem Drnišu, aktualni gradonačelnik i saborski zastupnik (HDZ) Josip Begonja, koji je na izborima 2017. izabran već u prvom krugu, ide po još jedan mandat. Protukandidati su mu Ante Galić (Most, DP, Loza) i Anđelka Tomić (Nezavisna lista mladih).

U Lovreću bivša HDZ-ova Anita Nosić sada nezavisna

U Imotskom, kojim punih 30 godina vlada HDZ, aktualnom gradonačelniku Ivanu Budaliću, kojeg uz HDZ podupire i HSS, konkuriraju HSP-ov Tihomir Lelas te nezavisni, odnosno kandidati grupe birača, Mario Kujundžić i Bruno Rebić. Budalić je na prošlim izborima izabran u drugom krugu, pobijedivši sa 303 glasa Ivicu Kukavicu, kandidata grupe birača.

Iako je riječ o maloj općini, zanimljivi će biti i izbori u Lovreću, gdje se za načelnicu, ovoga puta kao nezavisna, kandidirala Anita Nosić, nekadašnja HDZ-ova načelnica koja se našla u aferi kad je otkriveno da je dobila subvencionirani kredit za stan u Zagrebu, a živjela je u Lovreću. Za to se mjesto kandidirao i Petar Petrićević (HDZ), inače njen zamjenik u općini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 17:50