BROJNI I HRVATI

ZANIMLJIVI PODACI S POPISA STANOVNIŠTVA U Americi živi više Jugoslavena od Srba

WASHINGTON - U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) živi dvostruko više Hrvata nego Srba, a od naroda s balkanskog prostora od Srba su u SAD-u brojniji i Albanci, Slovenci te stanovnici koji se izjašnjavaju kao - Jugoslaveni, objavio je u ponedjeljak beogradski portal Telegraf. rs.

Po službenim statističkim podacima popisa stanovništva, u SAD-u živi duplo više Hrvata nego Srba, jer je hrvatske korijene istaknulo 434.425 građana Amerike, dok se 176.666 stanovnika izjasnilo da su srpskog podrijetla.

Zanimljivo je, navodi ovaj portal, da se Jugoslavenima osjeća 325.451 državljanin SAD, a da se za njihovo podrijetlo zna da je srpsko, hrvatsko ili su im korjeni nekog od svih ostalih naroda i narodnosti bivše SFRJ.

Podatak o tome koliko je točno Hrvata ili Srba među onima koji su se izjasnili kao Jugoslaveni nema, navodi Telegraf naglašavajući kao zanimljiv podatak da Slovenaca i Albanaca ima više nego Srba. Točno 179.806 stanovnika s one strane Atlantika podrijetlom je iz Slovenije, a njih 182.423 iz Albanije. To praktički znači da je Albanaca za 5.757 više nego Srba, dok su Slovenci brojniji za 3.140, navodi portal.

"Hrvata ima više i u Argentini i u nizu drugih zemalja emigriranja. Hrvati su bili mnogo skloniji napuštanju svoje zemlje. Srbija je pred Prvi svjetski rat, uz Ameriku, bila jedna od rijetkih zemalja u koju su se ljudi useljavali - Srbi iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore...", komentira za Telegraf.rs ekonomist Miroslav Zdravković.

Njegovo je stajalište da ovi podaci "ne čude jer su odraz i službene politike SAD prema Srbima".

"Domaćoj javnosti se plasiraju priče o milijunima Srba u Americi, a dijaspore Albanaca i Hrvata su brojnije i mnogo organiziranije, one znaju odrediti interese svojih država i naroda u drugim zemljama, za razliku od Srba. Da je točno da smo mi (Srbi) brojniji i organiziraniji - nikad ne bi bila stvorena tako negativna slika o Srbima, ne bi teroristi u filmovima imali ime Dragan ili neka slična imena”, prokomentirao je Zdravković.

Portal telegraf.rs navodi i da je u Americi najviše onih koji se nisu izjasnili o podrijetlu (116 milijuna), a slijede Nijemci (oko 50 milijuna) i Irci (37 milijuna), zatim Englezi (28 milijuna) i Talijani s 18 milijuna.

U SAD živi ukupno oko 307 milijuna stanovnika, od kojih se 19 milijuna na popisu izjasnilo da su Amerikanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:05