MARIJANA PULJAK

Zanimljivo je bilo vidjeti kako je Milanović strastveno branio ministre koji su zalazili u ‘Klub‘

Zašto bi Milanović on bio izuzet od pravila koja vrijede za sve? - pita se Puljak
Marijana Puljak
 Boris Kovačev/Cropix

1. Gospođo Puljak, da se na početku ne lažemo, jeste li vi Thelma ili Louise i jeste li spremni ući u ovaj ring bez novog noža?

- Da se ne lažemo, predsjednik očito zna samo naziv filma, nisam sigurna da ga je pogledao. Nisam ni Thelma ni Louise, saborska sam zastupnica čija je dužnost opravdati povjerenje građana. U ring nosim argumente, a kidišem na korupciju i kriminal, poglavito kada u njima sudjeluju visoki državni dužnosnici.

2. Recite, kako i zašto ste se odlučili sa saborskom zastupnicom Dalijom Orešković izvesti performans u kojem baš u Slovenskoj 9 postavljate ploču "Ured Predsjednika RH"?

- Dan prije tražili smo ostavku ministra Butkovića, a idući dan smo u Saboru prozvali poimenično sve dužnosnike, tražeći ostavke i odgovornost. Kada je riječ o performansu, htjeli smo potaknuti pitanje odgovornosti svih političara koji su dolazili u klub. Zoran Milanović nije predsjednik kućnog savjeta nego predsjednik RH i svojim ponašanjem ne smije srozavati ugled institucije koju predstavlja.

3. Što je tu bilo sporno?

- Zanimljivo je bilo vidjeti kako je strastveno branio ministre koji su tamo zalazili. Zašto bi on bio izuzet od pravila koje svi građani trebaju poštovati ili od vlastite političke odgovornosti?

4. Eeee, zašto? Što vas je zasmetalo da ste pozornost dali na predsjednikovu boravku u ilegalnoj točionici alkohola, a ne "pijanim političkim elitama" članovima Vlade i nekim saborskim zastupnicima, pa i premijeru koji na to nije pazio?

- Možda je performans kojim smo željeli ukazati na njegovu odgovornost izazvao najveću pažnju javnosti, ali nije točno da smo pozornost dali samo Milanoviću. Upozorili smo na odgovornost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednika Županijskog suda, sva tri ministra i njihovih nadređenih, kao i zastupnika vladajuće većine. Tražili smo ostavke ministara.

5. Ali ništa od toga. Što vas je najviše zasmetalo u komentarima predsjednika, omalovažavanje vaše karijere ili sirovi seksizam?

- Nije Milanović ni prvi ni zadnji političar koji agresivnom retoričkom taktikom skreće fokus s merituma stvari, nedavno nas je nakon vrlo konstruktivnog prijedloga predsjednik Vlade nazvao debitanticama, ali iskustvo nas uči da se takvi verbalni izljevi događaju najčešće onda kada netko želi izbjeći odgovor i zataškati vlastitu odgovornost.

6. Vaša suradnja s Dalijom Orešković u performansu za mnoge je i nagovještaj spajanja triju stranaka uz Glas. Anka-Dalija-Marijana, kada možemo očekivati spajanje i pod kojim uvjetima?

- Razgovaramo o ujedinjenju sa Strankom s Imenom i Prezimenom. Slažemo se u ključnim pitanjima i razmišljamo dugoročno. Kroz rad u kampanji i u Saboru pokazalo se da smo kompatibilni i da naši birači žele daljnju suradnju i ujedinjenje.

7. Otkako ste u Zagrebu, čini se da u Splitu blokirani Kerum u Gradskom vijeću sve više veže pipke s Oparom. Što to znači za Split?

- Znači da im, kao ni do sada, dobrobit građana nije u interesu. Riječ je o trgovačkoj koaliciji koja radi isključivo za dobrobit svojih članova i koja sada izvodi predizborni igrokaz. HDZ tako upravlja i državom. Ako se održi nastavak 37. sjednice Gradskog vijeća, to će značiti da su Kerum i Opara podijelili plijen i da su punjene paprike u Rogoznici odlično ispale.

8. Što kažete o mjerama državnog stožera oko korone u vrijeme turističke sezone u Dalmaciji?

- Mislim da se od sezone moglo izvući više, da smo imali pravovremene mjere koje nisu bile politički vođene.

9 Kako vidite predsjedničku kampanju u SAD-u. Biden ili Trump, tko je vaš favorit?

- Očigledno je da mi Trumpove vrijednosti nisu bliske. S obzirom na to da postoje samo dva kandidata, zaključak je evidentan.

10. Što Hrvatska treba u koronakrizi iskoristiti kao svoju prednost u pregovorima s EK oko dodjele dodatnih sredstava za oporavak?

- Zbog krivih politika HDZ-a i SDP-a mi smo danas praktički najlošija zemlja Europe i najbolji nam je argument tražiti solidarnost. No, moramo se promijeniti da bismo uopće imali obraza pitati više novca.

A da ja vas nešto pitam

* Što su za vas narikače?

- Koliko ja znam, to su starije žene u žalovanju koje za pogreba svojim jadikovanjem nad odrom pokojnika podsjećaju ožalošćene na njegove zasluge i gubitak koji će zajednica imati njegovim odlaskom. Ako je u pitanju dobitak imovine u oporuci, onda obitelj unajmljuje profesionalne narikače. Nisam baš Bešker, ali čini mi se da vam je predsjednik htio reći da ste babe, profesionalne narikače nad odrom naše domovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:59