DARINKO DUMBOVIĆ

Žao mi je što gradonačelnica ne može izaći pred građane i reći ‘nisam napravila ništa, ubijte me, nisam mogla‘

"Kad su u pitanju višestambene jedinice, sve zavisi koliko će biti profesionalnih žalitelja na natječaju"

Darinko Dumbović

 Ronald Gorsic/Cropix

Kazao je da se ne može reći da su vladajući išta napravili po pitanju obnove u Petrinji

Bi li on zahvaljivao Vladi poput Magdalene Komes i bi li obnova bila brža da je on ostao gradonačelnik - na ta pitanja u RTL Direktu odgovarao je bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Dumbović je, komentirajući obnovu, kazao da nije mogao vjerovati da ta procedura može trajati toliko dugo.

"Uopće nisam ni sanjao niti u primisli imao da nešto tako može trajati dugo, da ta procedura može biti toliko dugovječna i iscrpljujuća i frustrirajuća, za sve Petrinjce i ljude s Banovine jedan ogroman teret gdje se naše područje pretvara u destinaciju svih mogućih frustracija. Danas kad vidim ovu našu obljetnicu, definitivno nema tih riječi, pohvale, strpljivosti ili molitve kod bilo koga da bi čovjek mogao imati pozitivne energije, snage i sposobnosti kad vidi kolika ga muka čeka i da je ostavljen, napušten i zapušten kroz prošlost i povijest u tom prostoru", kazao je.

Na pitanje tko je kriv zašto nije počela obnova, Dumbović je kazao Stožer.

"Funkcionirao je u vojarni prvih 6 mjeseci i to nije bio Stožer za obnovu nego za kampanju. Kad pogledate vertikalno i horizontalno kako su postavili stvari, vidjeli smo da je Medved vertikala, a da horizontala nije radila ništa. Tu je došlo do problema. S jedne strane imali smo specijalistu u Medvedu za rušenje, s druge strane smo imali Horvata koji ne zna graditi grad, i s druge strane imamo čovjeka koji je otišao, Vanđelić, koji je mogao nešto napraviti. Vanđelić nema političku bazu, ono što je imao Medved ili Horvat. Vlada je na klimavom štapu i da ne može imati neku veliku većinu", kazao je.

Komentirao je i ima li gradonačelnica Komes na čemu zahvaliti Vladi.

"Ne znam što bih rekao i žao mi je što žena ne može izaći pred građane i reći 'ja nisam napravila ništa, ubijte me, nisam mogla zbog toga i toga'. Ona na neki način ostaje amortizer prema politici Zagreba gdje ne može ništa riješiti i sve što govori laže i petlja", kazao je.

Vjeruje da bi on bolje da je ostao na vlasti.

"Da dobijem treći mandat, a nisam ga dobio, nisam iskoristio, s druge strane sam mislio što ako prođem. Gradonačelnica je govorila i cijeli HDZ 'imat ćemo sinergiju s razine države, županije i gradom', sad je tu jedna sinergije koje nema. Kad treba izaći pred ljude, ne mogu reći da su što napravili. Mogu razgovarati o onih 30 milijuna kuna i svakoj kuni koja je potrošena kad je u pitanju elementarni smještaj i sam poduzetnički centar u kojem radi pedesetak poduzetnika", kazao je.

Dumbović je kazao da je grad napravio dvije kuće od onih 30 milijuna kuna koje su dobili.

"S 8 milijuna kuna smo uspjeli riješiti zabatne zidove zelenih kuća i promjenu dimnjaka. Tu je negdje cirka 8 milijuna kuna i tu smo imali prvih 400 do 500 kuća. Kad smo čuli da je država obnovila 600-700 kuća, mi kao grad smo obnovili prvih 400 kuća", kazao je.

Komentirao je i plan Vlade da će u 2002. napraviti 500 kuća.

"Ne mogu vjerovati da se igraju s takvim izjavama kad su u pitanju zakon o nabavi. Toliko mogućnosti ima da se ljudi žale i od onog trenutka raspisivanja natječaja do uvođenja u posao mi niti jedan europski projekt nismo uveli prije godinu dana. Možda nekih objekata gdje će konkurencija biti manja jer moramo računati na to da naše tržište radne snage može milijune kvadrata napraviti u godinu dana. To je reprodukcija onoga što možemo kao država napraviti. Kad bi svu operativu gurnuli da ide odraditi taj dio posla, ne možemo sad s ovom operativom za 8 do 10 godina napraviti ono što misle napraviti za par godina", tvrdi.

Kazao je i da će prva kuća biti napravljena na ljeto.

"Kad su u pitanju višestambene jedinice, sve zavisi koliko će biti profesionalnih žalitelja na natječaju", kazao je.

Komentirao je i kako je stanovati u Petrinji.

"Imam osjećaj kad izađem u grad da sam sam. U strogom centru živim i tu nema puno ljudi. Osjećaj je kao da fali pola grada", zaključio je Dumbović za RTL.

Ispravak informacija

Povodom članka "Žao mi je što gradonačelnica ne može izaći pred građane i reći 'nisam napravila ništa, ubijte me, nisam mogla'", koji je na portalu Jutarnji.hr objavljen 29. prosinca 2021. godine, objavljujemo ispravak netočne informacije na zahtjev gradonačelnice Petrinje Magdalene Komes.

Zahtjev za ispravkom prenosimo u cijelosti:

'Gost RTL Direkta 29. prosinca 2021., Darinko Dumbović, povodom obljetnice katastrofalnog takozvanog „petrinjskog potresa”, na početku navodi kako nije niti sanjao kako će obnova tako dugo trajati. Stvarnost je pak takva, da se dotični zatekao na funkciji gradonačelnika u tom trenutku, te je čak u htio odbiti interventnu financijsku pomoć države; realnost je takva da su se Petrinjke i Petrinjci masovno žalili na distribuciju pomoći koja je dolazila u Grad Petrinju, a koja je zahvaljujući brojnim donatorima doista dolazila u velikim količinama u čitavo katastrofom pogođeno područje, pa i samu Petrinju. Sve to, prije svega nezadovoljstvo, je nažalost punilo medije i problematiziralo položaj Grada. Gost RTL-a, pokušava ocrtati paralelnu stvarnost, u kojoj nezadovoljstvo Petrinjaca nije bilo usmjereno na njega i potpuno nesnalaženje, a zbog čega je izgubio i lokalne izbore i to s izuzetno značajnom razlikom glasova, što je na kraju bio najbolji pokazatelj kako su Petrinjke i Petrinjci razmišljali o njemu i o upravljanju Gradom.. Radi se o osobi koja je šest mjeseci bila kočničar u Petrinji, kako bi na svemu profitirao politički. Utrošak sredstava iz gradskog proračuna u značajnim dijelovima još uvijek nije moguće pokriti računima, dakle niti pravdati. Sve to se u potpunosti promijenilo tek odlaskom bivšeg gradonačelnika iz Gradske uprave.

Nadalje, usprkos tomu što se nakon katastrofalnog potresa, tada na funkciji gradonačelnika, redovito sastajao s dužnosnicima državne razine, te se rado i medijski eksponirao kada je s državne razine dolazila pomoć, dotični još jedanput, pokušava predstaviti državni Stožer za uklanjanje posljedica potresa u Petrinji u „stožer kampanje”, što mu je bio cilj čitavo predizborno vrijeme, nastojeći potres pretvoriti u političku katastrofu koja bi mu uz sve afere omogućila još jedan mandat na čelu Grada, a koji je lošim upravljanjem bio u problemima i prije katastrofe. Počevši s uništenim prometnicama koje se nisu sanirale, pa do rasprodaje imovine... Sve je lako dostupno i pretraživo, od afera do lošeg upravljanja Gradom.

Grad Petrinja od odlaska gospodina Dumbovića ima probleme u funkcioniranju zbog prijašnjeg načina vođenja gradskih financija, financijskih dubioza i dugova, za što je trebalo vremena uopće postaviti nove odnose s vjerovnicima i kreditorima... Jedna od tema izborne kampanje bilo je i uklanjanje potresom oštećenih odnosno uništenih objekata, za koje postoji sumnja da ih je bivši gradonačelnik proveo po nestručnim ali i neprimjerenim financijskim uvjetima, višestruko preplaćujući usluge i radove nakon potresa osnovanim tvrtkama Nasuprot toga, danas je Petrinja vodeći grad po uklanjanju potresom oštećenih odnosno uništenih objekata, dok je gradska blagajna najbolje rečeno spašena time što je zaustavljena prijašnja praksa neprikladnog upravljanja.

Potpuno je neprimjeren komentar gosta RTL Direkta kako bi kao gradonačelnica trebala kazati ”nisam napravila ništa, ubijte me”. Izrečeno je to od osobe koja je predmet istrage, dok je lokalne izbore izgubio je upravo radi toga što je propustio djelovati i upravljati gradom nakon potresa, dakle zbog toga što nije napravio ništa.

Realnost je s druge strane danas takva da u ovom trenutku Grad Petrinja završava prvi vrtićki objekt nakon neovisnosti Hrvatske, prvi novi cestovni spoj, svojevrsnu polu-obilaznicu, sređuje poduzetničke zone koje su ranije rasprodane i blokirane s posjednicima bez namjere ulaganja, od kojih je dobar dio u rukama tvrtki gradonačelnikovih sinova. Izbore sam dobila, uostalom i najavom kako ćemo pri obnovi surađivati sa svima, a ne svakodnevno samo prozivati i upućivati kritike, lako je provjeriti sve te izjave jer su javno izrečene.

Nepotrebno je osobi, zbog kojeg je iz Gradske uprave kriminalistička policija izuzela značajan dio arhive dopustiti da me posve paušalno prozove kako „lažem i petljam”, pri čemu, nije niti može navesti jedan jedini primjer toga. Darinko Dumbović navodi kako može „razgovarati” o potrošenim financijama, što nije pitanje razgovora, nego odgovornosti i pravdanja sredstava, zbog čega je Grad i u problemima. Loše prethodno poslovanje tiče se i dalje Grada, nažalost, svi u Petrinji snosimo posljedice neodgovornog i lošeg upravljanja Gradom, što će naposljetku posve sigurno imati i pravosudni epilog. Naša početna pozicija nakon što su bivšeg gradonačelnika na izborima smijenili građani je takva da osim rada na problemima nakon potresa moramo sanirati i godine lošeg upravljanja Petrinjom od strane prethodnika. Rado ćemo medijima prikazati dokumentaciju o tomu.

Darinko Dumbović se u samom RTL Direktu usuđuje sebi pripisati i realizaciju poduzetničkog Centra novog života, projekta inicijalno pokrenutog od strane Udruge Glas poduzetnika, za što je pod novom Gradskom upravom uz suradnju s Vladom RH osigurano 30 milijuna kuna.. Sada smatra kako na suradnji u tom projektu, i osiguranim sredstvima mimo planirane stavke u državnom proračunu, bez izmjena i dopuna, ne trebam zahvaliti Vladi. Ministarstva su unutarnjim preraspodjelama osigurala ta sredstva, kojih ranije nije bilo. Nitko od dionika gradnje Centra prilikom dovršetka nije spominjao bivšeg gradonačelnika, nitko osim njega samog, to sad sve najbolje pojašnjava i slabije upućenima. Njemu se nije imalo na čemu zahvaliti.

Gotovo bizarno zvuči informacija, koju pokušava nametnuti Darinko Dumbović, kako je zaslužan za 400 kuća, pretpostavljam obnove. Radilo se o sredstvima državnog proračuna, upravo onima koje je htio i odbiti, uz pomoć kojih se po njegovu nalogu bez kriterija radilo na objektima, pa među ostalima i onima koji su objekti za vikend boravljenje, a ne stalno prebivanje, čime su jasno bili oštećeni prije svega Petrinjci. Radilo se gotovo isključivo o izradi dimnjaka i radi se o objektima na kojima su i za tako manje zahtjevnu sanaciju troškovi pretplaćeni, a nerijetko plaćanje kojih i dalje nije zatvoreno zbog sumnjive procedure i iznimno neprikladno visokih troškova, zbog čega je jasno kako si nikakvu obnovu niti radove ne može pripisati bivši gradonačelnik Petrinje, Darinko Dumbović. Posljedice takve obnove, bez popisa objekata, učinjenih radova, radova bez ikakvih prioriteta, odgovornosti i nadzora su takve da se ti navodno obnovljeni objekti u brojnim slučajevima obnavljaju ponovno, dok za brojne od njih izuzev navodnog ukupnog broja nema nikakvog dokaza da su obnavljani ili bolje rečeno sanirani. Radi se samo o još jednoj od priča koje će se na kraju raspetljavati pravosudno.

Pojedinci, kao politički akteri nerijetko iznose neistine i zaobilaze činjenice. Grad Petrinja je od lipnja 2021. krenuo drugim putem, odgovornim upravljanjem, transparentnijim i inkluzivnijim načinom rada. Pokušavamo ispraviti probleme i dubioze ostavljene od bivšeg gradonačelnika, koji je pod istragom, čiji epilog moramo čekati, nadajući se kako ćemo i tako vratiti dio posve neprikladno utrošenih sredstava.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:16