NOVAC BAČEN U DIM

ZAPANJUJUĆE BROJKE Europljani godišnje na petarde potroše više od 260 milijuna eura, najviše pirotehnike otišlo u samo jednu zemlju

 Srđan Vrančić / CROPIX

Europljani godišnje doslovce u dim i malo buke bace čak 261 milijun eura.

Pokazuju to podaci europske statističke agencije Eurostat koja je izračunala da su zemlje Europske Unije 2017. uvezle pirotehnike u toj vrijednosti. Iako podaci za 2018. još nisu stigli, vjeruje se da ne bi trebalo biti većih odstupanja od tih podataka. Godišnje tako zemlje EU uvezu čak 110 tisuća tona pirotehnike.

Najviše se petardi i ostalih pirotehničkih sredstava, pokazuje ova statistika, potroši u Njemačkoj, gdje završi više od trećine sve pirotehnike, a slijede Nizozemska, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Iako službeni podaci za Hrvatsku ne postoje, neke procjene govore kako na pirotehniku godišnje "spržimo" desetke milijuna kuna. Pritom, kako smo prije dva dana pisali, vodeća trtka Mirnovec Pirotehnika ostvari čak četrdeset milijuna kuna prihoda godišnje, no u toj je brojci i novac kojeg zarađuju organiziranjem različitih spektakularnih vatrometa na brojnim događajima.

Zanimljivo je da čak 98 posto sve pirotehnike koja se ispali u EU dolazi iz - Kine. A najveći dio svih petardi proda se u tih samo nekoliko dana uoči Nove godine, kada je službeno dopuštena prodaja pirotehničkih sredstava.

Kako bismo dočarali o kolikom se biznisu radi, usput recimo da je 261 milijun eura, koji se u EU potroše na petarde, iznos jednak ukupnoj zaradi nogometnog kluba Barcelona od sponzorskih ugovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:57