KRIZA OKO KUPARA

ZAPELA INVESTICIJA OD 100 MIL. EURA Oligarh obećao napraviti elitni resort, ali sve je krenulo naopako nakon što je odustao prestižni hotelski lanac

 
 CROPIX

- Vrlo je teško očekivati nastavak projekta Kupari jer se ne provode obveze investitora, pa ćemo, ako se tako zaključi, biti prisiljeni raskinuti ugovor - poručio je jučer na konferenciji za medije ministar državne imovine Goran Marić.

Tvrtka Avenue ulaganja, u vlasništvu jednog od najbogatijih Rusa, Sergeja Gljadelkina, koji je kupio IGH i Hidroelektru, u listopadu 2015. pobijedila je na natječaju za Kupare i obvezala se u četiri godine uložiti 100 milijuna eura u nekadašnje vojno odmaralište koje je trebalo postati elitni turistički resort.

Na natječaj su se javili pismom namjere, u partnerstvu s prestižnim hotelskim lancem Marriott, i to s brendom Ritz-Carlton, u Kuparima su trebali sagraditi dva nova hotela s pet zvjezdica i oko 400 smještajnih jedinica, a trebao se rekonstruirati i postojeći hotel Grand.

Marriott odustao

U međuvremenu je Marriott odustao od partnerstva, pa su investitori trebali pronaći novog partnera sa sličnim ugledom jer je to bio i uvjet natječaja.

No, u ožujku prošle godine, kako doznajemo, investitor je tražio sklapanje aneksa ugovora iz ožujka 2016. zbog promjene operatera hotela nakon odustajanja Ritz-Carltona. Tražili su da se izmijeni rok u kojem su dužni dostaviti ugovor o menadžmentu s hotelskim operaterom tako da to nije više od 90 dana od pravomoćnosti urbanističkog plana uređenja (UPU), nego 15 dana od posljednje izdane uporabne dozvole, što onda prema ugovoru može trajati i šest godina, odnosno, tek 2022. investitor bi mogao reći koga je izabrao za partnera.

U ugovoru je, naime, navedeno da investitor ima dvije godine za pripremu projekta (ishođenje građevinske i lokacijske dozvole), što znači da bi ove dozvole morali imati do ožujka ove godine, a četiri za gradnju i dobivanje uporabne dozvole. Ako država jednostrano raskine ugovor, investitor je dužan platiti gotovo milijun eura od bankarske garancije.

U Ministarstvu državne imovine smatrali su da ne treba prihvatiti taj zahtjev jer bi to bilo kršenje uvjeta natječaja. Naime, prema tim uvjetima, upravo je činjenica da su Avenue ulaganja imala pismo namjere Marriotta bila odlučujuća pri odabiru ponude, a ako bi sada, u hodu, mijenjala uvjete, država bi riskirala tužbe potencijalnih drugih investitora koji su se mogli javiti na jedan takav natječaj. Uz to, još nije poznato, tvrde naši izvori, ni tko bi bio taj operator, pa ne mogu ništa potpisivati “na slijepo”.

Također, prema ugovoru, investitor je bio dužan do 4. rujna 2016. financirati izradu UPU-a i osigurati ulazne podatke, no to nije učinjeno jer je izmijenjen koncept idejnog rješenja.

Nakon analize tog rješenja Ministarstvo državne imovine, Ministarstvo turizma i Općina Župa dubrovačka usuglasili su se o tom izmijenjenom konceptu te ustvrdili da se aneks može potpisati, ali da se investitor njime obvezuje da će u roku od 90 dana od usvajanja UPU-a dostaviti i ugovor s operaterom, neimenovanim u aneksu, koji ispunjava uvjete iz javnog natječaja i koji će osigurati brend najmanje sadržaja i kvalitete kao i Ritz-Carlton. Nisu pristali na to da se rok produlji na 15 dana od posljednje uporabne dozvole smatrajući da je to neprimjereno dugo razdoblje a da se ne zna tko je operater.

Bude li investitor i dalje inzistirao na takvom aneksu te očituje li se Općina da nije dobila ulazne podatke za izradu UPU-a, pokrenut će se postupak sporazumnog raskida ugovora uz obrazloženje da nisu poduzete potrebne radnje za realizaciju projekta, a da su prijedlozi za aneks državi neprihvatljivi jer bi to predstavljalo kršenje uvjeta natječaja. Ako investitor ne pristane na sporazumni raskid, ugovor se raskida jednostrano, što povlači za sobom i gotovo milijun eura odštete državi.

Ultimatum

- Ministar Goran Marić organizirat će sastanak s ministrom turizma Garijem Cappellijem i načelnikom Općine Župa dubrovačka kako bi naložili investitoru da se o projektu očituje u roku od 15 dana - kažu u Ministarstvu državne imovine.

S druge strane, direktor Avenue ulaganja Ivan Paladina kaže da je iznenađen izjavama ministra Marića o otkazivanju ugovora za Kupare.

- Ako ništa drugo, to ni formalno-pravno nije moguće jer je od potpisivanja ugovora prošlo samo godinu i pol, pa mi nije jasno o čemu govori ministar Marić. Kao investitor, dosad smo napravili više od 30 studija prijeko potrebnih za realizaciju projekta, i to u uvjetima u kojima je rok za prijavu na natječaj iznosio samo četiri mjeseca, što je prekratko. Državi je trebalo 25 godina da raspiše natječaj za Kupare, a mi smo ti koji kasne s realizacijom - pita se Paladina.

Paladina se potom osvrnuo i na neke argumente koji pristižu iz Ministarstva državne imovine na račun investitora. Između ostaloga, a to je potvrdio i načelnik Općine Župa dubrovačka Silvije Nardelli, ministru Mariću ne sviđa se činjenica da Avenue ulaganja, suprotno ugovoru, još nisu dostavila dokaz o angažmanu hotelskog operatera.

- Ministru Mariću smo prije tjedan dana poslali obavijest o potpisanom pismu namjere s jednim hotelski operaterom čije ime zasad ne smijemo otkrivati. Zašto taj dopis nije vidio niti pročitao, ne znam, ali mi smo 7. studenog 2017. dobili dopis Ministarstva imovine u kojem je država pristala na promjenu operatera, kao i na promjenu prvotnog arhitektonskog koncepta - tvrdi Paladina.

Naime, tvrtka je doista nakon potpisivanja koncesijskog ugovora izmijenila arhitektonski koncept budućeg kompleksa Kupari - tako da je smanjen broj soba, ali bi one sada trebale biti luksuznije - a Paladina napominje da su i Općina i ministar Marić takve izmjene na kraju prihvatili.

Kasni i općina

Načelnik Općine Nardelli to nam je potvrdio, uz dodatak kako je obveza jedinice lokalne samouprave potom bila izraditi novi UPU, koji još nije gotov.

- Nama je važno da se projekt realizira onako kako je bio zamišljen na natječaju - kaže Nardelli, ne pojašnjavajući zašto je onda Općina prihvatila izmjene, te dodaje kako tvrtka još nije dostavila dokaz o angažmanu hotelskog operatera iako se u turističkim krugovima navodi da je dogovor pri kraju - umjesto s Ritz Carltonom postignut je s Four Seasonsom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:43