KOALICIJSKI SASTANAK

Zapela rekonstrukcija Vlade! ‘U HDZ-u se sve više govori da će rošada biti manja nego što se mislilo...‘

Predsjednik Vlade Andrej Plenković još nije odlučio o opsegu promjena

Andrej Plenković

 Damir Krajač/Cropix

Očito je proces rekonstrukcije Vlade za premijera Andreja Plenkovića teži nego što se pretpostavljalo kad je još u ožujku najavljeno, kako se to kaže, osvježenje kabineta. Tko će (sve) iz Vlade otići, a tko na ispražnjena mjesta doći, neće se znati (barem) do sljedećeg tjedna.

O rekonstrukciji Vlade u utorak se na sastanku lidera stranaka vladajuće koalicije uopće nije razgovaralo, a neki HDZ-ovi koalicijski partneri, među kojima i šef Reformista Radimir Čačić, rekli su nam da se dosad nitko iz vladajuće stranke nije konzultirao s njima o kadrovskim promjenama u Banskim dvorima.

- Sastanak je trajao 45 minuta, razgovarali smo samo o aktualnim saborskim temama. O rekonstrukciji Vlade nije bilo ni riječi - rekao nam je jedan od članova parlamentarne većine.

Već prije je najavljeno da će uskočkim istragama opterećeni članovi Plenkovićeva kabineta - ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i potpredsjednik Vlade Boris Milošević - sigurno otići iz Vlade. Otprije je poznato da će iz Vlade otići i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Sve do prije desetak dana izvori iz HDZ-a govorili su da se može očekivati šira rekonstrukcija, koja bi obuhvatila još barem dva-tri člana kabineta. Spominjala su se imena ministrica Marije Vučković (poljoprivreda) i Nataše Tramišak (regionalni razvoj i fondovi EU), ministra zdravstva Vilija Beroša pa čak i ministra obrane Marija Banožića. Sudeći prema informacijama iz HDZ-a, čini se da se ambicija smanjila u međuvremenu.

- Opseg rekonstrukcije, kao i imena, još nisu poznata. No, u stranci se sve više govori da će na kraju rekonstrukcija biti ipak manjeg opsega nego što se mislilo. Dakle, nije sigurno hoće li uz Miloševića, Aladrovića i Ćorića još netko napustiti Vladu - kaže naš izvor.

Plenković: Imam carte blance, rekonstrukcija će biti kada ja to odlučim

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u utorak da će rekonstrukcija Vlade biti kada on to odluči, kazavši kako je za to dobio potpunu slobodu djelovanja (Carte blanche) od stranačkih tijela i koalicijskih partnera.

"Rekao sam da će bit kad ja odlučim da će bit i tako će i bit", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a upitan o rekonstrukciji Vlade.

Dodao je da na sjednici čelništva stranke nije bilo riječi o rekonstrukciji Vlade poručivši da će javnost obavijestiti o tome kada o tome odluči. Podsjetio je kako za rekonstrukciju nisu dali nikakav rok već za nju ima "carte blanche" stranačkih tijela i koalicije. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:29